7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalTrei zile de teatru internaţional „Aplauze“ la Constanţa

Trei zile de teatru internaţional „Aplauze“ la Constanţa

 

Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ organizează cea de-a VIII-a ediţie a festivalului internaţional de teatru pentru elevi „Aplauze“. Reprezentanţii României sunt elevi dinConstanţa, Bucureşti, Baia Mare, Huşi, Craiova, Iaşi, Galaţi şi Tulcea, iar oaspeţii din acest an sunt din Republica Moldova, Ucraina, Turcia şi Bulgaria. Liceul din Dobrich participă pentru prima dată la acest festival.

Ieri dimineaţă a avut loc deschiderea atelierelor de lucru la liceul gazdă.

Tinerii actori au făcut primele repetiţii. În clase, dar şi pe holuri, se repetau replici şi se gândeau mişcări scenice. „Am acceptat cu plăcere invitaţia liceului «Mircea» de a participa la acest festival. Eu interpretez rolul unui tată şi al unui profesor“, a spus un elev din Dobrich, component al trupei „Step by step“ din Dobrich.

Deschiderea oficială a festivalului a avut loc, ieri, la Teatrul Naţional pentru Operă şi Balet „Oleg Danovski“.

„Festivalul internaţional de teatru Aplauze are deja o tradiţie la Constanţa. Este destinat elevilor de liceu petru care anul acesta înseamnă prezenţa a 15 trupe de licee din România şi patru trupe din afara ţării. Prezenţa acestor trupe din ţările vecine este o garanţie a prieteniei româno-transfrontalieră, cu fiecare dintre ei. Ne străduim ca prin ceea ce facem noi în relaţia de educaţie şi cultură să întărim prietenia între ţări“, a precizat directorul Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân“, prof. Vasile Nicoară.

Programul include ateliere de lucru, coordonate de actori profesionişti, în care elevii vor învăţa coregrafie, tehnici de luptă scenică, arta actorului şi improvizaţie.

Repertoriu complex

Cele 19 trupe participante vor pune în scenă piese inspirate din dramaturgia naţională şi internaţională, dar şi scenarii originale. „Venim de la Palatul Copiilor din Galaţi. Am pregătit o piesă în limba franceză, „Scufiţa cântăreaţă“. Trupa noastră „Combattants pour la vie“ („Apărătorii vieţii“) are nouă membri şi suntem foar­te fericiţi că vom participa la acest festival“, ne-a spus Nina Sava, profesor coordonator din Galaţi.

AŞTEPTĂRI

Speră la trofeu

„Venim de la Liceul «Mihail Kogălniceanu» din Chişinău. Suntem bucuroşi că participăm pentru a cincea oară în cadrul acestui festival cu zece elevi. Suntem parteneri ai liceului constănţean. Am pregătit «Steaua fără nume» de Mihail Sebastian. Elevii noştri au lucrat intens, au făcut multe repetiţii şi speră să obţină un premiu“, a completat profesorul de limba şi literatura română Svetlana Elaşcu, din Chişinău.

Miercuri, festivalul se va încheia, pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“ din Constanţa, cu un spectacol susţinut de studenţii din cadrul Facultăţii de Arte de la Universitatea „Ovidius“.

Cele mai citite

Florida: Ron de Santis a semnat un proiect de lege care va interzice minorilor sub 14 ani să aibă conturi de rețele sociale

Guvernatorul republican al statului Florida, Ron de Santis, a semnat, luni, un proiect de lege care va interzice minorilor de sub 14 ani sa...

București, pe locul trei în topul orașelor cu cele mai accesibile locuințe din Europa, după Bruxelles și Sofia

Surpriză! Bucureștiul se află printre orașele europene cu cele mai accesibile locuințe, conform unui studiu recent. Clasamentul se bazează exclusiv pe prețul mediu pe...

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...
Ultima oră
Pe aceeași temă