6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalAproape înconjurată de ruși, Ucraina oprește mașinile cu numere de Transnistria

Aproape înconjurată de ruși, Ucraina oprește mașinile cu numere de Transnistria

Aproape înconjurată de ruși, Ucraina oprește mașinile cu numere de Transnistria. Decizia de la Kiev a intrat în vigoare la 1 septembrie 2021.

Guvernul de la Kiev a interzis intrarea în Ucraina a automobilelor care poartă așa-zisele numele de înmatriculare de Transnistria. Transnistria este regiunea de est, separatistă, a Republicii Moldova.

Transnistria este o parte a Republicii Moldova

Transnistria este o parte a Republicii Moldova.

Dar autoritățile separatiste de la Tiraspol susțin că au dreptul la independență. Unul dintre semnele de independență este că emit numere de înmatriculare auto. Regimul de la Tiraspol este susținut de Rusia.

Aceste numere sunt practic valabile doar în Transnistria. În afara ei sunt ilegale întrucât Transnistria nu e țară, ci doar o regiune a Republicii Moldova. Chestiunea recunoașterii numerelor auto de Transnistria se negociază de mulți ani între autoritățile de la Chișinău și cele de la Tiraspol.

Cel mai recent element în această dispută este decizia Ucrainei de a nu mai permite accesul mașinilor cu număr de Transnistria. Ucraina are graniță terestră cu Transnistria.

Decizia de la Kiev a fost imediat criticată de liderul rusofon de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

Punctul de vedere al lui Krasnoselski a fost transmis prin agenția de propagandă a Rusiei, Sputnik Moldova.

Transnistria are două puncte de înmatriculare a vehiculelor

Potrivit acestei surse, în Transnistria “sunt două puncte de înmatriculare a vehiculelor – în Tiraspol și Râbnița – unde pot fi obținute plăcuțele de înmatriculare cu numere neutre” (adică de fapt ilegale).

Liderul separatist Vadim Krasnoselski susține că autoritățile centrale ale Republicii Moldova, de la Chișinău, ar fi fost de acord ca mașinile cu numere de Transnistria să intre în continuare în Ucraina, până la data de 10 ianuarie 2022.

Singura țară străină care are frontieră cu Transnistria este Ucraina.

“Ucraina se teme că Transnistria și Moldova vor începe să identifice un numitor comun”, susține Krasnoselski .

Rusia are militari și armament în Transnistria

Motivația reală a deciziei luate de guvernul Ucrainei, care se aplică de la 1 septembrie, poate fi însă alta decât teama unei înțelegeri între Chișinău și Tiraspol.

Ucraina este practic în război cu Rusia iar după ce Rusia a ocupat Crimeea, ea ar putea extinde această agresiune și în alte teritorii ale Ucrainei.

Militarii ruși sunt, în majoritate, la frontiera de est a Ucrainei. Dar militari ruși sunt staționați, ilegal, și în așa – zisa Republică Moldovenească Nistreană. Adică în Transnistria.

Unii dintre acești militari ruși pot intra foarte ușor în Ucraina dacă poartă haine civile, dacă vorbesc rusește – limba cea mai folosită în Transnistria. Și dacă au mașini cu numere de Transnistria.

Ucraina oprește mașinile cu numere de Transnistria

Iată de ce decizia de interzicere a mașinilor cu numere de Transnistria poate fi, în realitate, o măsură de prevenire a intrării unor militari ruși, deghizați în haine civile, pe teritoriul Ucrainei.

Teoretic, în ultimii ani, cu asemenea mașini cu numere de Transnistria se putea ajunge, traversând Ucraina, până la frontiera Ucrainei cu Rusia.

Krasnoselski a avut o vizită la Moscova

La data de 14 iulie 2021, agenția de presă oficială rusă TASS anunța că șeful regimului separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a avut o vizită de două zile la Moscova. Acolo s-a întâlnit cu parlamentari și cu alți oficiali ai Rusiei.

Știrea susținea că principalul scop al vizitei a fost negocierea livrării de vaccin Sputnik V. El ar fi trimis din Rusia, către “cetățenii Transnistriei”.

Alt scop a fost “creșterea activității unui punct de servicii consulare” al Rusiei, cu sediul, probabil, la Tiraspol. Evident că, întrucât regimul de la Tiraspol nu este recunoscut internațional, Rusia nu poate să dețină un consulat în „Republica Nistreană”.

Serviciile consulare puse la dispoziție la Tiraspol de Rusia, dacă, eventual, nu maschează alte activități, ar fi necesare în condițiile în care, potrivit Moscovei, Transnistria ar fi „casa a peste 200.000 de ruși”.

Este foarte posibil ca discuțiile purtate de Krasnoselski la Moscova să se fi referit și la trupele Rusiei din Transnistria, care protejează regimul de la Tiraspol.

NATO cere retragerea trupelor rusești din Transnistria

În decembrie 2020, imediat după ce Maia Sandu a câștigat alegerile dar încă nu își preluase funcția de șef de stat, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, avertiza Rusia că trupele pe care le staționează în Transnistria nu sunt dorite de guvernul Republicii Moldova. Aceste trupe “reprezintă o încălcare a integrității teritoriale a acestei țări”, afirma Stoltenberg.

Guvernul de la Chișinău a încercat rezolvarea crizei propunând autorităților de la Tiraspol să acorde Transnistriei un statut de “autonomie teritorială specială”, în interiorul Republicii Moldova, dar fără trupe rusești în Transnistria.

Așa – zisul regim de la Tiraspol, susținut de Rusia, insistă însă să-i fie recunoscută independența. Din punctul de vedere al Occidentului, Transnistria este unul dintre “conflictele înghețate” care amenință stabilitatea în estul Europei.

„Republica Moldova este partener NATO. Vedem cum Rusia încalcă dorințele diferitelor guverne din vecinătatea Alianței prin prezența trupelor inclusiv în Moldova, în Transnistria”

Jens Stoltenberg, Secretar general al NATO

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă