14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalTerorismul convenabil: Cum a înăbușit atentatul din Strasbourg protestele anti-globaliste din Franța

Terorismul convenabil: Cum a înăbușit atentatul din Strasbourg protestele anti-globaliste din Franța

Momentul producerii atentatului a survenit într-un context foarte sensibil pentru Guvernul Franței, care se confruntă de câteva săptămâni cu cele mai serioase manifestații de stradă din ultimele zeci de ani. Efectul atentatului asupra moralului protestatarilor a fost imediat: manifestațiile au scăzut brusc în intensitate. Imediat după atacul din Strasbourg, Guvernul a cerut demonstranților să suspende manifestațiile, mizând pe efectul de strângere a rândurilor poporului în fața unei teoretice amenințări exterioare valorilor franceze. Solicitarea Guvernului a avut efect: brusc, protestatarii au ascultat de același Guvern pe care îl criticau sângeros cu patru zile înainte. Totuși, o mică parte din manifestanții „vestelor galbene“, reuniți în grupul de Facebook ”La France en colere”, au remarcat că este “bizar” faptul că atacul a avut loc, “ca din întâmplare“, în contextul în care „vestele galbene“ prevedeau blocarea, sâmbătă, a Parlamentului European. O întrebare se impune: au avut autoritățile franceze vreo informație care putea preveni atacul din Strasbourg?

Autoritățile franceze s-au folosit de atacul de la Strasbourg pentru a lua măsuri de securitate drastice care să împiedice continuarea manifestațiilor ”vestelor galbene”. Guvernul francez le-a cerut imediat protestatarilor să renunțe la manifestații, pentru a permite Poliției să aloce resurse suplimentare căutării atentatorului. În urma atentatului, francezii înfuriați de politica etatistă a președintelui Emmanuel Macron au fost îndemnați să ”uite”, fără voia lor, de nemulțumiri și să stea ascultători în case. Între timp, autoritățile franceze s-au bucurat să facă paradă de noua vânătoare de teroriști. Rezultatul: protestele de sâmbătă s-au dezumflat.

Un număr de aproximativ 2.200 de protestatari s-au adunat sâmbătă în Paris, în cea de-a cincia sâmbătă consecutivă de manifestații. Cu o săptămână înainte, în Capitala Franței ieșiseră în stradă peste 10.000 de oameni. Această nouă zi de proteste a fost marcată de o mobilizare în scădere şi de mai puține violențe. Autorităţile au anunţat că în întreaga Franţă la proteste au participat 33.500 de manifestanţi, jumătate faţă de numărul înregistrat săptămâna trecută.

 

Guvernul Franței a trimis „vestele galbene“ la casele lor, să împodobească bradul de Crăciun!

La scurt timp după atentat, Guvernul de la Paris le-a cerut francezilor care fac parte din ”vestele galbene” să renunțe la manifestația programată pentru sâmbătă. Protestatarii trebuie să fie „rezonabili” după atacul de la Strasbourg şi „să renunțe la manifestație“, a afirmat purtătorul de cuvânt guvernamental Benjamin Griveaux, citat de Agepres. ”Forţele de ordine şi securitate au avut de lucru enorm în ultimele săptămâni; având în vedere atentatul de la Strasbourg, ar fi preferabil ca sâmbătă toată lumea să se poată consacra îndeletnicilor specifice dinaintea sărbătorilor în familie de sfârşit de an“, a cerut reprezentantul Guvernului.

Ministrul Justiţiei, Nicole Belloubet, a apreciat și el că mişcarea de protest “ar trebui să înceteze”, având în vedere “evenimentul dramatic” de la Strasbourg şi “răspunsurile date de preşedintele republicii” revendicărilor “vestelor galbene”.

După apelul autorităților, mai mulți protestatari au constatat ciudățenia comiterii atentatului „ca din întâmplare» în Strasbourg, adică exact în orașul unde manifestanții intenționau să blocheze, sâmbătă, Parlamentul European.

 

Poliția franceză are în mânecă oricâți islamiști radicalizați are nevoie

Autorul atentatului din Strasbourg, Cherif Chekatt, urmărit de două zile de sute de poliţişti, a fost împuşcat mortal joi seară în oraş, relatează Agerpres. Cherif Chekatt a fost ucis în cartierul Neudorf, din sudul oraşului, unde de altfel a și copilărit.

La scurt timp după moartea sa, agenţia de propagandă a organizaţiei jihadiste Statul Islamic, AMAQ, a transmis că Cherif Chekatt «făcea parte dintre soldaţii Statului Islamic”. Ministrul francez de Interne a refuzat să comenteze această revendicare. Christophe Castaner s-a limitat să precizeze că „nimic nu indică faptul că făcea parte dintr-o reţea“.

Agresorul din Strasbourg, Cherif Chekatt, născut în oraș, era cunoscut de Poliția franceză drept o persoană care prezintă risc pentru securitatea publică și avea un istoric legat de infracţiuni de drept comun. Cherif Chekatt, cetăţean francez, a fost închis în Germania în 2016 şi în 2017 pentru furt şi anul trecut a fost expulzat în Franţa, a declarat miercuri o purtătoare de cuvânt a Biroului pentru anchete penale al poliţiei germane, transmite Agerpres. Suspectul în vârstă de 29 de ani era cunoscut de autorităţile franceze ca fiind islamist radicalizat, a menţionat purtătoarea de cuvânt. În plus, autoritățile franceze au dezvăluit că Poliția se pregătea să îl aresteze pe Cherif Chekatt cu o zi înainte de atac.

 

Aceeași poveste ca la atacul de la Charlie Hebdo

Este de remarcat faptul că și alte atacuri teroriste din Franța au fost comise în trecut de persoane aflate sub supravegherea Poliției franceze. În cazul atacului din 2015 asupra redacției revistei Charlie Hebdo din Paris, ambii agresori, Said și Cherif Kouachi, erau cunoscuți de agențiile de securitate franceze, care dețineau dosare ce probau intențiile radicale ale celor doi.

Islamiștii radicali par să beneficieze de pe urma legislației permisive a Franței față de infractori. Dacă în Italia legislația obligă autoritățile să aresteze sau să expulzeze rapid fanaticii islamiști, legea franceză permite suspecților să se plimbe liberi chiar și atunci când există dovezi serioase privind radicalizarea islamică a acestora sau iminența producerii unui atentat de către ei. Rezultatul: în Italia nu au existat atentate islamiste până acum. Altfel spus, serviciile speciale franceze au ”la dispoziție” o rezervă inepuizabilă de potențiali teroriști gata de atac, care în loc să fie arestați, ajung să comită atentate pe care practic autoritățile ar putea, teoretic, să le evite. Să aibă oare autoritățile franceze vreun interes ascuns în a păstra în joben oameni despre care știu că vor comite atentate la un anumit moment?

Un alt semn de întrebare îl reprezintă sinuciderea suspectă a unui ofițer superior de Poliție la scurt timp după atentatul de la Charlie Hebdo. În 2015, autoritățile franceze au transmis că un ofițer de Poliție de rang înalt din Limoges s-a sinucis, la câteva ore după ce i s-a cerut să ancheteze cazul atentatului.

 

Generali francezi către Macron: Primirea de migranți e trădare de țară

Un grup de generali de Armată francezi l-a acuzat pe președintele Emmanuel Macron că și-a trădat țara atunci când a semnat Pactul pentru Migrație.

Decizia de a semna Pactul de la Marrakech, care va permite o migrație nelimitată pe teritoriul Franței, taie din suveranitatea Franței și furnizează ”unui popor deja rănit motive suplimentare pentru a se revolta”, se menționează în scrisoarea transmisă de militari șefului statului francez. Documentul a fost redactat de generalul Antoine Martinez și semnat de alți 10 generali din cadrul Armatei, dar și de un amiral și de fostul ministru al Apărării Charles Millon.

În scrisoare, Emmanuel Macron e acuzat că prin semnarea Pactului de la Marrakech se face ”vinovat de respingerea democrației și de trădare a națiunii franceze”. ”Statul francez nu vrea să înțeleagă că e imposibil să integrezi prea mulți oameni în țara ta, în plus față de oamenii din culturi atât de diferite existenți deja în țara noastră, și care în ultimii 40 de ani s-au regrupat în zone unde deja nu se mai aplică legile Republicii Franceze. Migrația în masă șterge reperele civilizației franceze”, se menționează în scrisoare.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă