0.5 C
București
joi, 20 ianuarie 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalTensiuni între China și Lituania din cauza unui birou de reprezentare „al...

Tensiuni între China și Lituania din cauza unui birou de reprezentare „al Taiwanului”

Ministerul de Externe din China a anunțat că își va reduce relațiile cu Lituania  la nivel de „însărcinat cu afaceri”. Tensiuni au apărut după ce Lituania a deschis un birou de reprezentare „al Taiwanului”, notează Reuters.

Comisia Europeană a susținut că nu vede acest aspect ca o încălcare a politicii UE. Deși, aceasta urmează ideea de „o singură China”. Comisia se vede prinsă la mijloc, iar un Înalt Reprezentant pentru Politica Externă a UE a oferit explicații.

China, tensiuni cu Lituania din cauza Taiwanului

„Am spus clar, în contactele cu China şi în declaraţii publice, că aceasta este predominant o chestiune bilaterală între China şi Lituania, dar de asemenea, începând din vară, UE este alături de Lituania în faţa măsurilor coercitive susţinute din partea Chinei”, a afirmat duminică un purtător de cuvânt al executivului UE.

În luna iulie, Lituania a anunțat că acceptă deschiderea  unei reprezentanţe la Vilnius sub numele de „birou de reprezentare al Taiwanului”. Acest fapt a iscat nemulțumiri din partea chinezilor. Beijingul şi-a rechemat ambasadorul din Lituania. De asemenea, a chinezii au cerut țării să facă același lucru.

„Biroul de reprezentare al Taiwanului în Lituania îşi începe oficial activităţile la Vilnius la 18 noiembrie 2021”, a anunţat joi Ministerul de Externe taiwanez. 

China consideră că Taiwanul face parte din teritoriul său, iar independența țării insulare este un subiect sensibil pentru chinezi. Oficialii au precizat că refuză să aibă relații diplomatice cu orice stat care recunoaște guvernul taiwanez ca fiind legitim. Astfel au apărut și tensiuni între China și Lituania.

Anca Stratulat
Stratulat Anca-Elena scrie în presă din anul 2020. Este studentă la Academia de Studii Economice din București. A scris în perioada 2020-2021 pentru Intact Media Group.
Cele mai citite

Guvernanții retrimit dascălii în subsolul societății

În urmă cu câțiva ani, când a fost acordată ultima majorare decentă a salariilor din sistemul de Educație, sub o guvernare PSD, întreaga societate...

Fostul director de creație al Vogue, André Leon Talley, a murit la vârsta de 73 de ani

André Leon Talley, fostul director de creație pentru Vogue și un icon al modei în sine, a murit la vârsta de 73 de ani....

Primarul Londrei se opune planurilor guvernului britanic de relaxare totală a restricțiilor

Primarul Londrei, Sadiq Khan, se opune demersurilor guvernului britanic ce vizau o relaxare totală a restricțiilor din data de 27 ianuarie 2021. Primarul Londrei Sadiq...
Ultima oră
Pe aceeași temă