16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalȚara care vrea în NATO, dar își face reclamă cu imaginea lui...

Țara care vrea în NATO, dar își face reclamă cu imaginea lui Stalin

Un călător străin ajuns pe străzile orașului Tbilisi, capitala Georgiei, observă imediat că principalul produs autohton oferit în magazine este vinul. Localnicii spun, cu mândrie, că în Georgia sunt recunoscute câteva sute de soiuri de vin.

Magazinele nu le pot însă prezenta pe toate. Dar unul dintre cele mai scumpe vinuri din vitrine este cel care poartă imaginea lui Stalin – cel mai sângeros dictator din istoria URSS și a întregii lumi comuniste.

Într-adevăr, Stalin s-a născut la Gori, în centrul Georgiei. Dar, spre deosebire de Georgia, alte țări care au născut lideri controversați, renegați de istorie, nu-și mai fac reclamă cu numele acestora.

 

O sticlă de vin „Stalin“ costă circa 37 de dolari

Eticheta de pe sticla vinului „Stalin“ subliniază că acesta este „produs în Georgia“. O asemenea sticlă cu băutură costă 95 de lari, adică aproximativ 37 de dolari. Destul de mult, într-o țară cu un salariu mediu de circa 300 de dolari.

Există chiar și vinuri mai scumpe, care costă peste 100 de lari, dar nu le-am văzut în magazine.

Pentru cei care sunt dispuși să cumpere produse cu imaginea lui Stalin, însă nu pot plăti atât de mult există și o băutură georgiană denumită chacha (un fel de rachiu), tot cu chipul lui Stalin, care costă 28 de lari sticla.

Oficial, georgienii nu au simpatii comuniste, permit intrarea fără pașaport a cetățenilor din UE, au devenit stat partener cu NATO și cer să devină membri cu drepturi depline în UE și în NATO. Totuși, pe străzile capitalei există destule inscripții în limba rusă, iar localnicii care te simt că ești străin și vor să-și vândă produsele ți se adresează mai întâi în rusește și abia apoi în engleză.

Unul dintre cele mai frecventate restaurante din „Centrul vechi“ al orașului Tbilisi se numește „KGB“. Aici se vând și tricouri negre cu sigla KGB, iar la intrarea în restaurant există o inscripție-avertisment: „KGB still working“. Amuzant este și faptul că, dacă la acest restaurant plătești cu cardul, pe extrasul de cont vezi, ulterior, că ai oferit bani către… KGB.

 

România a sponsorizat un liceu din Georgia

Principalele ramuri ale economiei Georgiei sunt turismul și agricultura, iar în cadrul acesteia un loc esențial îl au viile și vinurile. De exemplu, în regiunea viticolă Kachreti există unul dintre cele mai mari licee din Georgia, iar cele mai căutate specializări ale sale sunt cele de viticultură-vinificație, bucătari, veterinari și depanatori electroniști. Cursanții învață și limba engleză, dar viitorii specialiști în vinuri solicită, în plus, și limba germană, pentru a-i ajuta să obțină un loc de muncă în Germania sau în Austria.

Interesant este însă faptul că România a ajutat și ea această școală. Astfel, bucătăria în care învață meserie elevii georgieni a fost dotată, în anul 2012, cu un sprijin financiar de 40.000 de euro, oferit de România.   

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...
Ultima oră
Pe aceeași temă