9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăInternaționalTăcerea Europei face îndoielnică amintirea genocidului romilor

Tăcerea Europei face îndoielnică amintirea genocidului romilor

Amintirea din acest an a exterminării romilor de la Auschwitz-Birkenau în 1944 are un plus de intensitate prin moartea recentă a unui bărbat de etnie romă, Stanislav Tomas, în mâinile poliției cehe. Stanislav era cetățean UE și ceh, fost soldat al armatei, muncitor și un bărbat de familie a cărui viață era înconjurată de umilința și viciile sărăciei. Brutalitatea morții sale și răspunsul statului, exemplifică suferința îndelungată a romilor europeni, care a atins apogeul în genocidul celui de-Al Doilea Război Mondial și continuă sub diferite forme până în prezent.

 

Tăcerea liderilor noștri politici din Europa până la moartea sa a fost în contrast cu declarațiile vocale care au înconjurat moartea lui George Floyd, la Minneapolis, anul trecut. De exemplu, cancelarul Angela Merkel, care a primit Premiul European pentru Drepturile Civile al Sintilor și Romilor la începutul acestui an, a condamnat poliția americană implicată în asasinarea lui George Floyd, dar a rămas tăcută la moartea unuia dintre cetățenii minorității europene,  Stanislav Tomas. Aceeași abordare a fost adoptată de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și de șeful afacerilor externe al UE, Josep Borrell. Ca reacție la moartea lui George Floyd, Parlamentul European a adoptat o rezoluție. Cu toate acestea, în cazul lui Stanislav Tomas, niciun lider al grupului de partid din Parlamentul European nu a făcut o declarație, darămite să preseze o rezoluție. Secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, care a luat atitudine la moartea lui Stanislav, a fost un exemplu nobil și excepțional în rândul conducerii europene.

 

Ce poate explica tăcerea?

 

Un purtător de cuvânt anonim al Comisiei Europene a dat o justificare birocratică că nu poate comenta cu privire la procedurile judiciare și investigațiile în curs în statele membre ale UE. Este absurd ca liderii politici ai UE să poată lua atitudine cu privire la un cetățean american, în timp ce procesul de justiție era încă în desfășurare și să nu-i facă să vorbească despre cetățenii UE pe care pretind că îi reprezintă.

 

Deci, ce alte motive ar putea sta în spate?

 

Ignoranţă? Nu chiar. Mass-media internațională a acoperit surprinzător de bine această poveste. În comparație cu moartea lui Miroslav Demeter într-o circumstanță similară a brutalității poliției, în urmă cu cinci ani, care era în mare parte invizibilă în mass-media, povestea lui Stanislav Tomas a obținut o acoperire largă a presei. Protestele organizate de romi în Republica Cehă și în fața ambasadelor cehe din Austria, Germania, Serbia, România, Ungaria, Macedonia de Nord, Kosovo, Albania au generat, de asemenea, atenție. Intergrupul antirasism al Parlamentului European, precum și campania transeuropeană Mândri Romi, Europa liberă s-au adresat conducerii UE cerându-le sprijinul în revendicările justiției pentru Stanislav.

 

Poate că această tăcere s-a născut dintr-o lipsă de mize geostrategice? UE a avut un interes geostrategic clar de a vorbi despre George Floyd, în contextul alegerilor din SUA. Ultimele alegeri prezidențiale din SUA au oferit o etapă importantă pentru a proclama valorile UE ale egalității și anti-rasismului. Cu toate acestea, proclamațiile sunt un lucru și faptele altul. Rusia – în ciuda lipsei lor de respect pentru drepturile omului – a profitat de această ocazie și a vorbit despre moarte, punând UE, care a câștigat un pic de avantaje față de SUA, într-o poziție jenantă de vătămare auto-provocată ..

 

Ar putea explica alegerile parlamentare din octombrie în Republica Cehă tăcerea? La două zile după moartea lui Stanislav, prim-ministrul ceh Andrej Babiš și-a susținut complet poliția și a declarat că au acționat în totalitate corect. Într-un mediu mai larg, el a refuzat, de asemenea, să se alăture altor 18 state membre ale UE pentru a dezaproba legislația Ungariei anti-LGBT ca semn al sprijinului pentru aliatul său anti-UE, Viktor Orban. Astfel de semnale ar putea să-i împiedice pe liderii UE, îngrijorându-se că o condamnare înaltă l-ar putea provoca pe Babiš într-un atac anti-UE în stilul Viktor Orban, mai ales că scandalul său de corupție legat de fondurile UE pare a fi o provocare cu care se confruntă chiar cu trei luni înainte de alegerile din toamnă.

 

Poate că toate, unul sau niciunul dintre aceste motive pot explica tăcerea, dar consecințele sale sunt pe cât de periculoase pentru romi, cât și dăunătoare pentru UE. Acasă, este greu de crezut că politicile anti-rasism ale UE pot face vreodată diferența dacă liderii UE rămân liniștiți chiar și într-un caz atât de extrem ca acesta; să nu mai vorbim de politica de izbeliște care au făcut din brutalitatea poliției o manifestare cât mai evidentă și mai frecventă a rasismului. Acest lucru descurajează forțele pro-europene și motivează extrema dreaptă și infiltrarea mai profundă a acesteia în rândul forțelor de poliție. Oricare ar fi motivul tăcerii lor, conducerea Europei stabilește un precedent periculos și subminează credibilitatea UE în țară și în străinătate. În domeniul politicii externe a UE, această tăcere este un bun exemplu pentru Rusia și orice alt provocator al UE pentru a arăta duplicitatea UE.

 

Într-o imagine mai largă, cel puțin pe 2 august, comemorările genocidului romilor oferă o oportunitate de a reflecta dincolo de calculul zilnic al politicii și de a pune o întrebare despre ceea ce a permis genocidul: rezistență sau tăcere? Conducerea legitimă a conducerii UE în fața lui George Floyd și nelegiuirea în fața lui Stanislav Tomas oferă un răspuns demoralizant ambivalent.

 

Pentru noi, 12 milioane de romi din Europa, mai mult de 20 de milioane pe tot globul, reprezintă amintirea strămoșilor noștri uciși în camerele de gazare din Auschwitz-Birkenau. Acest lucru ne obligă la lupta noastră, în ciuda tăcerii liderilor UE care ne amintește de cuvintele Dr. Martin Luther King:

 

„În cele din urmă, ne vom aminti nu cuvintele dușmanilor noștri, ci tăcerea prietenilor noștri”.

 

Zeljko Jovanovic este director, Open Societies Roma Initiatives

Acest articol de opinie este dedicat  Zilei Holocaustului Romilor care este comemorată în toată Europa pe 2 august.

 

În opinia sa, autorul este de părere că amintirea din acest an a exterminării romilor în Auschwitz-Birkenau în 1944 are un plus de intensitate prin moartea recentă a unui bărbat de etnie romă, Stanislav Tomas, în mâinile poliției cehe. Stanislav era cetățean UE și ceh, fost soldat al armatei, muncitor și un bărbat de familie a cărui viață era înconjurată de umilința și viciile sărăciei. Brutalitatea morții sale și răspunsul statului, exemplifică suferința îndelungată a romilor europeni, care a atins apogeul în genocidul celui de-Al Doilea Război Mondial și continuă sub diferite forme până în prezent. Aceasta este rușinea Europei. Cu atât mai mult, cu cât nu am auzit niciun lider al UE să condamne moartea brutală a lui Stanislav.

 

Zeljko, care militează pentru drepturile romilor de zeci de ani, este greu să asiste la această tăcere și indiferență din partea liderilor UE care ar trebui să trimită un mesaj puternic și clar cu privire la anti-rasism și drepturile omului, în loc să încurajeze secțiuni de extremă dreaptă din Societatea Europeană. Rusia – în ciuda lipsei lor de respect pentru drepturile omului – a profitat de această ocazie și a vorbit despre această moarte, punând UE, care a câștigat un pic de avans față de SUA, fiind vocali în fața morții lui George Floyd, într-o poziție jenantă

Cele mai citite

Aproape 80 de percheziții, în 4 județe și în Capitală, într-un dosar de contrabandă cu țigări. Prejudiciu de aproape 13 mil. euro

Aproape 80 de percheziţii au loc în această dimineaţă în 14 judeţe şi în Capitală, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale...

Claudiu Târziu (AUR): „Aberant, un elev român este amendat pentru patriotism!”

Senatorul Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), se declară revoltat de cazul unui elev de liceu din...

Aproape 80 de percheziții, în 4 județe și în Capitală, într-un dosar de contrabandă cu țigări. Prejudiciu de aproape 13 mil. euro

Aproape 80 de percheziţii au loc în această dimineaţă în 14 judeţe şi în Capitală, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale...
Ultima oră
Pe aceeași temă