21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInternaționalSummitul UE privind bugetul multianual, încheiat cu un eșec

Summitul UE privind bugetul multianual, încheiat cu un eșec

Cei 27 de şefi de stat şi de guvern au petrecut 27 de ore într-o încleştare privind bugetul UE pe 2021-2027, fiind evidentă o diviziune profundă între statele net contributoare şi cele care au dorit menţinerea nivelului cheltuielilor.

Înainte de reluarea summitului, în jurul orei 17.00 GMT, Charles Michel a venit cu o nouă propunere, care limita cheltuielile la 1,069% din venitul naţional brut al statelor membre. Aceasta a fost însă imediat respinsă când liderii statelor membre s-au întors la masa de discuţii şi preşedintele Consiliului European încercat să le-o prezinte.

“Din nefericire, am observat că nu a fost posibil să ajungem la un acord. Am observat că mai avem nevoie de timp”, a spus Michel la conferinţa de presă de după încheierea summitului.

El a recunoscut că a fost imposibil să se stabilească data viitorului summit pentru discutarea bugetului UE, ceea ce este o dovadă a diviziunilor profunde dintre cei 27.

“Diferenţele au fost pur şi simplu prea mari. Chiar şi datele preliminare ale noii propuneri au fost suficiente pentru a arăta că nu va fi suficient pentru a depăşi diferenţele”, a declarat la rândul ei Angela Merkel în faţa jurnaliştilor.

“Asta este democraţia. Este o bună tradiţie în democraţie să discuţi şi să dezbaţi”, a spus preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ea a mai afirmat că este indispensabil ca “munca să continue asiduu în timpul săptămânilor şi lunilor care vin”.

Cele mai citite

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...
Ultima oră
Pe aceeași temă