10.1 C
București
vineri, 29 octombrie 2021

SUA va colabora cu noul preşedinte al Guatemalei împotriva imigraţiei clandestine

‘Statele Unite au în comun cu Guatemala o relaţie profundă şi istorică, şi sunt nerăbdătoare să continue parteneriatul strâns într-o serie de domenii de interes naţional comun, printre care lupta împotriva factorilor aflaţi la originea imigraţiei clandestine’, a declarat luni secretarul de stat Mike Pompeo, într-un comunicat.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat la sfârşitul lui iulie încheierea unui acord în domeniul migraţiei cu Guatemala, dând asigurări că aceasta va fi considerată de acum înainte ‘o ţară terţă sigură’, în care solicitanţii de azil vor trebui să întreprindă primele demersuri. ‘Acest acord cheie va pune capăt afacerii ‘coioţilor’ şi traficanţilor’, a declarat Trump, referindu-se la grupările infracţionale care organizează deplasarea imigranţilor.

Alejandro Giammattei, candidatul dreptei, a evitat în cursul campaniei electorale să-şi precizeze poziţia faţă de acest acord, supus criticilor în Guatemala. Giammattei, un medic în vârstă de 63 de ani, a promis o luptă fără menajamente împotriva infractorilor şi a traficanţilor de droguri, precum şi reintroducerea pedepsei cu moartea.

Ultima oră
Pe aceeași temă