10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalSUA şi Coreea de Sud au început exerciţii militare

SUA şi Coreea de Sud au început exerciţii militare

Cei doi aliaţi desfăşoară obişnuitele manevre militare într-un nou format după ce au decis reducerea dimensiunii acestora potrivit celor convenite la summiturile intercoreene şi la reuniunile dintre liderul nord-coreean, Kim Jong Un, şi preşedintele american, Donald Trump, în vederea reducerii tensiunilor şi a dezvoltării dialogului.

Noile exerciţii, intitulate Dong Maeng şi care le înlocuiesc pe cele anterioare numite Key Resolve şi Foal Eagle, se vor întinde pe parcursul a circa două săptămâni şi vor include o simulare a situaţiilor de urgenţă militară în peninsula Coreea, după cum a anunţat duminică Statul Major Interarme sud-coreean.

În ciuda unei desfăşurări mai reduse de trupe faţă de anii anteriori, exerciţiile au generat proteste puternice din partea Phenianului, care a declarat prin intermediul presei sale oficiale că manevrele “ar reprezenta o clară încălcare a spiritului” celor convenite la summitul neprevăzut dintre Trump şi Kim din 30 iunie.

În plus, în ultimele două săptămâni, regimul de la Phenian a realizat trei teste cu rachete balistice cu rază scurtă de acţiune şi a calificat aceste teste ca fiind “un avertisment solemn” dat Seulului pentru exerciţiile preconizate cu Washingtonul şi ca un mod de perfecţionare a unui “nou sistem teleghidat de lansator de rachete de mare calibru”.

Această succesiune de teste de armament a avut loc într-un moment în care Phenianul şi Washingtonul încearcă să reia negocierile privind denuclearizarea peninsulei coreene, unul din punctele la care s-au angajat Trump şi Kim la summitul bilateral din iunie de la frontiera intercoreeană.

Trump a minimalizat importanţa acestor teste, arătând vineri că nu a fost convenită vreodată oprirea testelor de acest tip, deşi a recunoscut că acestea încalcă rezoluţiile ONU, în timp ce secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a spus că ambele părţi menţin deschise canalele de comunicare.

Cele mai citite

Novak Djokovic a câștigat Premiul Laureus rezervat celui mai bun sportiv al planetei

Liderul clasamentului ATP Novak Djokovic a fost ales sportivul anului în cadrul celei de-a 25-a ceremonii a Premiilor Laureus, Oscarurile pentru sport, desfăşurată luni...

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă