16 C
București
marți, 28 septembrie 2021

SUA şi Coreea de Sud au început exerciţii militare

Cei doi aliaţi desfăşoară obişnuitele manevre militare într-un nou format după ce au decis reducerea dimensiunii acestora potrivit celor convenite la summiturile intercoreene şi la reuniunile dintre liderul nord-coreean, Kim Jong Un, şi preşedintele american, Donald Trump, în vederea reducerii tensiunilor şi a dezvoltării dialogului.

Noile exerciţii, intitulate Dong Maeng şi care le înlocuiesc pe cele anterioare numite Key Resolve şi Foal Eagle, se vor întinde pe parcursul a circa două săptămâni şi vor include o simulare a situaţiilor de urgenţă militară în peninsula Coreea, după cum a anunţat duminică Statul Major Interarme sud-coreean.

În ciuda unei desfăşurări mai reduse de trupe faţă de anii anteriori, exerciţiile au generat proteste puternice din partea Phenianului, care a declarat prin intermediul presei sale oficiale că manevrele „ar reprezenta o clară încălcare a spiritului” celor convenite la summitul neprevăzut dintre Trump şi Kim din 30 iunie.

În plus, în ultimele două săptămâni, regimul de la Phenian a realizat trei teste cu rachete balistice cu rază scurtă de acţiune şi a calificat aceste teste ca fiind „un avertisment solemn” dat Seulului pentru exerciţiile preconizate cu Washingtonul şi ca un mod de perfecţionare a unui „nou sistem teleghidat de lansator de rachete de mare calibru”.

Această succesiune de teste de armament a avut loc într-un moment în care Phenianul şi Washingtonul încearcă să reia negocierile privind denuclearizarea peninsulei coreene, unul din punctele la care s-au angajat Trump şi Kim la summitul bilateral din iunie de la frontiera intercoreeană.

Trump a minimalizat importanţa acestor teste, arătând vineri că nu a fost convenită vreodată oprirea testelor de acest tip, deşi a recunoscut că acestea încalcă rezoluţiile ONU, în timp ce secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a spus că ambele părţi menţin deschise canalele de comunicare.

Ultima oră
Pe aceeași temă