24.6 C
București
duminică, 3 iulie 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalSUA în favoarea unei coaliții pentru pace

SUA în favoarea unei coaliții pentru pace

Pronunțându-se contra unei lovituri americane imediate, Donald Trump s-a retras pentru a doua oară în ultimele luni dintr-o acțiune militară majoră contra Teheranului care, potrivit numeroșilor consilieri ai Pentagonului și a altor consilieri, putea declanșa un nou război în Orientul Mijlociu. În iunie, după ce Iranul a doborât o dronă americană de supraveghere, Trump aprobase inițial o lovitură militară ca represalii, dar a anulat-o pentru că ar fi ucis zeci de iranieni.

La cererea Arabiei Saudite și a Emiratelor Arabe Unite, președintele american a aprobat zilele trecute desfășurarea de trupe americane, care vor fi defensive, și în principal axate pe forțele aeriene și apărare antirachete, a precizat șeful Pentagonului, Mark Esper. Numărul exact de trupe și tipul de echipament trimise nu a fost încă decis, dar este vorba de o desfășurare „moderată”, a precizat șeful comitetului Statelor Majore americane, generalul Joe Dunford. În ceea ce privește noile sancțiuni contra Băncii Naționale iraniene anunțate de președintele Trump, secretarul Trezoreriei,  Steven Mnuchin a explicat că vizează „ultima sursă de venituri ale Băncii iraniene”, aflată deja pe lista neagră americană, dar și Fondul național de dezvoltare care vor fi scoase din sistemul bancar american. „Asta înseamnă că nu vor mai fi bani care vor merge la Gardienii Revoluției”, armata de elită a puterii de la Teheran „pentru finanțarea terorismului”. Ramuri întregi din economia iraniană, din sistemul său financiar, la exporturile de petrol supuse unui strict embargo, se află sub sancțiunile SUA.

Iranul a reacționat violent și șeful Gardienilor, generalul de Divizie, Hossein Salami, a avertizat într-o conferință de presă, la Teheran, că orice țară care ar ataca Iranul își va vedea teritoriul devenind „principalul câmp de luptă”. În timp ce secretarul de Stat american, Mike Pompeo a reafirmat într-un comunicat că „toate dovezile desemnează Iranul și doar Iranul” ca responsabil pentru atacurile asupra Arabiei Saudite, considerate „un act de război, rebelii huthi din Yemen, care revendicaseră această ofensivă, au anunțat că intenționează oprirea tuturor atacurilor contra Riadului în cadrul unei inițiative de pace.

Speranțe pentru soluția pacifistă

Mike Pompeo a declarat că SUA sunt decise să găsească un mijloc de ieșire din confruntare, favorizând o soluție pașnică prin implicarea ONU într-o coaliție extinsă. Aflat la Abou Dhabi, șeful diplomației americane a răspuns presei că în timp ce ministrul iranian de Externe, Javad Zarif „amenință cu un #război total#, noi suntem aici pentru a construi o coaliție vizând instaurarea păcii și găsirii unei soluții pașnice la această situație. Este misiunea mea, ceea ce dorește președintele Trump și sper că Iranul vede lucrurile la fel”. Contextul extrem de tensionat de după atacul contra instalațiilor petroliere ale Arabiei Saudite a făcut imposibilă, pentru moment, o întrevedere între președintele american și cel iranian în marginea Adunării Generale a ONU, care începe la 23 septembrie. Dar, într-un gest de calmare, Administrația americană a eliberat vizele necesare delegației iraniene pentru a putea participa la Adunarea Generală a ONU. Și prezența responsabililor iranieni lasă speranța unui dialog internațional care ar putea destinde  tensiunile din regiunea Golfului.

 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă