11.3 C
București
marți, 26 octombrie 2021

SUA acuză Rusia de tortură în cazul americanului închis pentru spionaj

Paul Whelan, fost pușcaș marin american, care a fost arestat pentru presupuse fapte de spionaj, iar Tribunalul din Moscova l-a condamnat la 16 ani de detenție într-o închisoare de maximă siguranță. Whelan a insistat asupra nevinovăției sale, spunând că a fost victima unei înscenări. Ambasada SUA a denunțat procesul lui Whelan ca fiind unul nedrept, subliniind că nu au fost furnizate dovezi care să îi susțină condamnarea.

David Whelan a spus că fratele său, Paul, s-a plâns că a fost trezit la intervale de aproximativ 2 ore în fiecare noapte în ultimele săptămâni. Practica aparent a început deoarece cineva din sistemul rus a considerat că Paul Whelan prezintă riscul de a evada, a spus fratele său. „Este ridicol să etichetezi pe cineva ca Paul – un străin lipsit de bani și abilități lingvistice, darămite de familie și alte conexiuni din Rusia – ca fiind o persoană ce prezintă risc de evadare”, a spus David Whelan.

Ambasada SUA a protestat la Ministerul rus de Externe, dar nu a primit niciun răspuns din partea oficialilor.

Paul Whelan, fost director executiv al unei corporații din Michigan, a fost arestat la Moscova în decembrie 2018. Avocatul său a spus că lui Whelan i s-a înmânat o unitate flash ce conține informații clasificate despre care acesta nu avea nici un fel de cunoștință. Whelan a fost condamnat în iunie la 16 ani de închisoare și încarcerat într-un penitenciar din Mordovia, la aproximativ 350 de kilometri est de Moscova.

Ultima oră
Pe aceeași temă