13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăCoronavirusStudiu - Sănătatea mintală precară oferă un risc mai mare de infectare...

Studiu – Sănătatea mintală precară oferă un risc mai mare de infectare cu COVID

Un studiu a arătat că persoanele vaccinate împotriva COVID-19 care au un istoric de anumite afecțiuni psihice prezintă un risc mai mare de infectare, a constatat un studiu, potrivit Euronews.

Deoarece vaccinurile nu sunt 100% eficiente în prevenirea infectării, o “infecție descoperită” este atunci când o persoană complet vaccinată se infectează.

S-a constatat că pacienții cu vârsta de peste 65 de ani care aveau antecedente de abuz de substanțe, tulburări psihotice, tulburare bipolară, tulburare de adaptare și anxietate, prezentau un risc crescut de infectare de până la 24%.

Cercetătorii consideră că, pe lângă faptul că se datorează unor comportamente mai riscante asociate cu unele dintre aceste tulburări, constatarea poate fi, de asemenea, parțial datorată unui răspuns imunitar deficitar.

Cercetătorii de la University of California San Francisco și de la San Francisco VA Health Care System au constatat că pacienții sub 65 de ani cu aceleași afecțiuni aveau un risc cu până la 11 la sută mai mare decât cei fără antecedente psihiatrice.

Pentru ambele grupe de vârstă, datele au fost ajustate în funcție de vârstă, sex, rasă, etnie și tipul de vaccin, precum și în funcție de fumat și de afecțiunile de bază, cum ar fi obezitatea, diabetul, apneea de somn, bolile cardiovasculare, pulmonare, renale și hepatice, HIV și cancerul.

‘Posibila imunitate se diminuează mai repede’

Publicat în JAMA Network Open, studiul a urmărit date de la peste 250.000 de pacienți din cadrul Departamentului pentru Afaceri Veteranilor din SUA, care și-au încheiat programul de vaccinare împotriva COVID-19.

Puțin peste jumătate dintre pacienți primiseră cel puțin un diagnostic psihiatric în ultimii cinci ani, iar 14,8% dintre aceștia au dezvoltat COVID-19, confirmat printr-un test pozitiv.

“Cercetarea noastră sugerează că numărul crescut de infecții descoperite la persoanele cu tulburări psihiatrice nu poate fi explicat în întregime prin factori socio-demografici sau prin afecțiuni preexistente”, a declarat autorul principal Aoife O’Donovan, PhD, de la UCSF Weill Institute for Neurosciences și de la San Francisco VA Health Care System.

“Este posibil ca imunitatea în urma vaccinării să scadă mai repede sau mai puternic în cazul persoanelor cu tulburări psihiatrice și/sau acestea ar putea avea o protecție mai mică la variantele mai noi”.

Riscul a fost cu 24% mai mare pentru persoanele de peste 65 de ani cu abuz de substanțe, cu 23% mai mare pentru cei cu tulburări psihotice, cu 16% mai mare pentru tulburarea bipolară, cu 14% pentru tulburarea de adaptare și cu 12% pentru anxietate.

Vârsta medie a celor 263.697 de participanți a fost de 66 de ani, iar 90,8 la sută dintre ei erau bărbați.

Efect mai mic pentru persoanele sub 65 de ani

În mod surprinzător, studiul a arătat efecte semnificativ mai mici în grupul persoanelor sub 65 de ani.

Primul autor Kristen Nishimi, PhD, de asemenea de la UCSF Weill Institute for Neurosciences și de la San Francisco VA Health Care System, a declarat că ea crede că ratele ar putea fi datorate “unui răspuns imunologic scăzut la vaccin care a fost asociat cu unele tulburări psihiatrice, care poate fi mai pronunțat la adulții mai în vârstă”.

De asemenea, este posibil ca adulții mai în vârstă cu tulburări psihiatrice “să aibă nevoie de îngrijiri mai frecvente, ceea ce ar putea crește interacțiunile lor cu sistemul de sănătate”, a menționat ea.

Aceiași cercetători au efectuat un alt studiu la începutul acestui an, care a constatat că persoanele cu anxietate ridicată și cu o probabilă tulburare de stres posttraumatic au fost mai predispuse să adopte comportamente care îi expun riscului de infectare cu COVID-19.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Curățenia de primăvară bate la ușă! Pregătește-te cu produse profesionale care să-ți facă munca mai ușoară!

Anotimpul renașterii, cel în care revine prospețimea și aduce cu sine prospețimea și căldura, primăvara este și momentul ideal pentru a face curățenie în...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă