22.4 C
București
luni, 20 septembrie 2021

Statele Unite exprimă scepticism privind retragerea trupelor Rusiei din Siria

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat luni diminuarea semnificativă a efectivelor militare care au participat la operaţiunile antiteroriste din Siria.

Însă Departamentul american al Apărării a semnalat marţi seară că nu există reduceri semnificative ale efectivelor Rusiei.

„Nu există reduceri semnificative ale trupelor combatante ruse din Siria, în pofida anunţurilor”, a declarat Adrian Rankine-Galloway, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Anterior, un alt oficial din cadrul Pentagonului a exprimat scepticism în legătură cu anunţul Administraţiei de la Moscova. „De cele mai multe ori, anunţurile Rusiei privind retragerea trupelor nu corespund în realitate cu diminuarea efectivelor”, a declarat oficialul american, citat de ediţia germană a agenţiei Reuters.

Rusia oferă susţinere politică şi militară Administraţiei Bashar al-Assad în conflictul cu grupuri insurgente şi teroriste.

În urmă cu câteva luni, Ucraina a acuzat Rusia că a lăsat trupe în Belarus după o serie de exerciţii militare. La rândul său, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat la sfârşitul lunii octombrie că Rusia a mobilizat mai mulţi militari decât a anunţat la exerciţiile „Zapad 2017”, pe fondul suspiciunilor că membri ai armatei ruse au fost lăsaţi în Belarus pentru o viitoare invazie.

Ultima oră
Pe aceeași temă