11.2 C
București
luni, 18 octombrie 2021

Social-democratul Olaf Scholz și-a consolidat statutul de favorit la succesiunea Angelei Merkel

Candidatul s-a impus în dezbaterea de duminică

Candidatul social-democrat la succesiunea Angelei Merkel și-a consolidat statutul de favorit. Olaf Scholz s-a impus în ultima dezbatere de duminică în fața celor doi contracandidați principali. Scholz, ministru de finanţe şi vicecancelar social-democrat, a fost desemnat de 42% dintre telespectatori învingător al dezbaterii.

Scholz a fost învingătorul și celor două dezbateri televizate anterioare. Acesta a oferit de fiecare dată aceeași calmitate și siguranță în discursul său.

Armin Laschet, care nu mai are mulți ași în mâneca acum pentru a inversa locurile, a convins doar 27% dintre persoanele chestionate să îl aleagă. Acesta nu a reuşit să-l destabilizeze pe Scholz şi uneori chiar a părut că-şi pierde firul ideilor.

Dreapta, alcătuită din Uniunea Creştin-Democrată (CDU), aliată cu Uniunea Creştin-Socială (CSU) bavareză, înregistrează între 20% şi 22% în intenţiile de vot în sondaje. Pe de altă parte, 25% şi 26% din voturi sunt pentru SPD. Dreapta germană a cancelarului federal riscă să se întoarcă în opoziţie, fiind o premieră după 2002.

„Este uimitor să vedem că Europa şi politica externă nu au fost abordate în niciuna din cele trei dezbateri”, a subliniat Der Spiegel.

Rezultatele voturilor nu sunt nici pe departe sigure. Momentan, 40% dintre alegători susțin că nu știu cu ce candidat vor vota. De asemenea, se pun la socoteală și marjele de eroare din sondajele de opinie. Cu toate acestea, ecologiştii ar urma să joace cel puţin un rol-cheie în formarea unui guvern de coaliţie și ar prefera să se asocieze cu social-democrații. În dezbaterea de duminică, Olaf Scholz și ecologista Annalena Baerbock au căzut de acord pentru creșterea salariului minim.

Acum, Scholz speră la o susținere din partea cancelarului Angela Merkel. Aceasta va părăsi scena politică dup 16 ani.

Ultima oră
Pe aceeași temă