10.6 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăInternaționalSoarta Brexitului se joacă săptămâna aceasta

Soarta Brexitului se joacă săptămâna aceasta

Premierul britanic Boris Johnson urmează să pună accentul pe vonţa sa de a realiza Brexitul la 31 octombrie, prezentându-şi luni programul politic naţional în cursul tradiţionalului discurs al reginei Elizabeth a II-a – care marchează începutul unei noi sesiuni parlamentare.

Însă Londra şi UE s-au arătat prudente duminică în privinţa şanselor de a divorţa amiabil, iar negocieri intense la Bruxelles în weekend nu au permis să se facă progrese majore în problema-cheie a frontierei irlandeze după Brexit.

”Rămân multe de făcut” în vederea ieşirii din impas, a apreciat duminică Michel Barnier, negociatorul-şef UE al Brexitului.

Aceeaşi constatare a făcut Boris Johnson. El a apreciat că un acord al Brexitului este în continuare posibil – un scenariu pe care îl preferă, în pofida faptului că se declară pregătit să-şi scoată ţara din UE fără acord (”no deal”) – dar că rămâne în continuare ”o muncă considerabilă de făcut pentru a ajunge acolo”.

”TIMPUL TRECE”

Un diplomat european a confirmat pentru AFP că ”nu a avut loc un progres major”, sugerând că Londra ar urma să facă unele concesii. ”Dacă Guvernul britanic vrea o soluţie, trebuie să acţioneze repede. Timpul trece”, a spus el.

Discuţiile tehnice continuă luni, însă celor tabere le rămâne foarte puţin timp să reuşească.

Liderii europeni se reunesc joi şi vineri într-un summit la Bruxelles, prezentat drept al ultimei şanse în vederea evitării unei ieşiri din UE fără acord cu consecinţe dureroase sau unei a treia amânări care ar prelungi incertitudinea cu privire la calea pe care o va apuca Regatul Unit după 46 de ani sub tutela europeană.

În mod ideal, Cei 27 ar vrea să aibă o propunere completă asupra căreia să se exprime prin vot.

Londra şi Bruxellesul nu reuşesc să se înţeleagă asupra modului în care să evite, după Brexit, o reimpunere a unei frontiere fizice între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, un stat membru UE, şi să păstreze astel pacea pe insulă, care s-a confruntat cu câteva decenii de violenţe.

După ce planul Brexitului pe care l-a prezentat la începutul lui octombrie i-a fost respins de europeni, Boris Johnson i-a făcut noi propuneri omologului său irlandez Leo Varadkar joi.

Însă puţine detaii au fost divulgate cu privire la modul concret în care Londra şi Bruxellesul ar intenţiona să depăşească puncte de dezacord persistente cu privire la implementarea unor controale vamale şi un drept de veto dat autorităţilor nord-irlandeze în acest mecanism.

Potrivit unor informaţii de presă, Londra a propus ca Irlanda de Nord să  formeze o uniune vamală cu Marea Britanie şi să facă în acelaşi parte dintr-un fel de zonă vamală cu UE. Acest lucru este inacceptatbil atât pentru UE, cât şi pentru aliatul nord-irandez al Guvernului minoritar britanic, partidul unionist DUP.

CONVINGEREA PARLAMENTULUI

În cazul în care ajunge la un acord, Boris Johnson va avea de asemenea dificila sarcină să convingă Parlamentul, foarte împărţit pe tema Brexitului între susţinătorii unei păstrări a unor legături strânse cu UE şi cei ai unei rupturi clare.

Deputaţii, care au respins în trei rânduri acordul încheiat de către fostul premier Theresa May cu UE, se întrunesc într-o sesiune extraordinară la 19 octombrie, potenţial decisivă cu privire la Brexit, pentru prima oară într-o zi de sâmbătă de la Războiul din Flakland în 1982.

”În comparaţie cu Parlamentul britanic, un sfinx egiptean este o carte deschisă”, a comentat preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker.

În lipsa unui acord până sâmbătă, o lege adoptată în septembrie îi impune lui Boris Johnson o amânare cu trei luni. Liderul conservator exclude însă  în mod categoric această amânare, după două amânări ale Brexitului adoptat prin referendumul din iunie 2016. El nu a spus însă cum ar putea să se sustragă acestei legi.

Această cerere de amânare este necesar să fie aprobată în unanimitate de celelalte state membre UE, o cerere care ar fi judicios să fie aprobată în cazul în care este formulată, a apreciat Juncker.

Profunzimea crizei politice este atât de mare în Regatul Unit, încât alegeri generale anticipate sunt de neevitat în următoarele luni.

Cele mai citite

Eurostat: România, printre ţările UE cu cel mai mare deficit şi cea mai semnificativă creştere a datoriei în 2023

Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023,...

Românii sunt invitați să se angajeze în armată, într-un moment de criză internațională. Un soldat profesionist câștigă peste 5000 de lei net

Deși nu se ia în calcul reintroducerea serviciului militar obligatoriu, Ministerul Apărării Naționale (MApN) va organiza o nouă campanie de recrutare de soldați și...

Masa de Paște, mai scumpă, chiar cu plafonarea alimentelor de bază

Bugetul alocat cumpărăturilor pentru masa de Paște de anul acesta poate depăși suma de 1.000 de lei, față de anul trecut când vorbeam despre suma...
Ultima oră
Pe aceeași temă