19 C
București
marți, 17 mai 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalSiria: Un înalt responsabil militar american vizitează zona kurdă

Siria: Un înalt responsabil militar american vizitează zona kurdă

McKenzie a fost numit la sfârşitul lunii martie în fruntea Centcom, în locul generalului Joseph Votel. În martie, Forţele Democratice Siriene (FDS), dominate de combatanţi kurzi şi sprijinite de o coaliţie internaţională condusă de Statele Unite, au proclamat victoria împotriva grupării Stat Islamic (SI), după cucerirea unei ultime redute a jihadiştilor în estul Siriei. Aproximativ o mie de bărbaţi străini suspectaţi de activităţi jihadiste sunt deţinuţi de FDS. Circa 12.000 de femei şi copii non-sirieni, apropiaţi jihadiştilor, sunt ţinuţi în tabere în condiţii ‘apocaliptice’, potrivit Crucii Roşii.

Pe website, FDS au anunţat că liderul lor Mazloum Abdi – cunoscut sub numele de război Kobani – a discutat cu McKenzie ‘problemele taberelor şi prizonierilor Daesh deţinuţi de FDS’, folosind un acronim arab pentru SI. Discuţiile s-au purtat de asemenea în legătură cu ‘planuri de acţiune şi de coordonare’ comune pentru ‘a continua vânătoarea de terorişti ai Daesh’, au adăugat FDS.

Jihadiştii SI, acum împrăştiaţi în deşertul care se întinde din centrul Siriei până la graniţa cu Irakul, continuă să lanseze atacuri. Purtătorul de cuvânt al FDS, Mustafa Bali, a postat fotografii pe Twitter arătându-i pe cei doi responsabili însoţiţi de emisarul american al coaliţiei internaţionale anti-SI, William Roebuck. Reuniunea a avut loc în regiunea Kobane, la graniţa cu Turcia, unde forţele kurde au luptat împotriva SI în ianuarie 2015, a declarat Bali.

Confruntându-se cu reticenţa ţărilor occidentale de a-şi repatria cetăţenii suspectaţi de legături cu SI, forţele kurde au cerut recent înfiinţarea unui tribunal internaţional pentru a judeca aceste persoane la faţa locului.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat la sfârşitul anului 2018 retragerea majorităţii celor 2.000 de soldaţi desfăşuraţi în Siria, înainte de a retracta şi evoca o retragere treptată. Acest anunţ a provocat temeri printre kurzii care se tem de o ofensivă turcă împotriva regiunilor aflate sub controlul lor.

Cele mai citite

Turcia refuză admiterea Suediei și Finlandei în NATO

Președintele Recep Erdogan a avertizat că Turcia refuză admiterea Suediei și Finlandei în NATO. Liderul de la Ankara a făcut această declarație luni, 16...

Descoperă Aplicația Care te Ajută să ai Parte de City Break-uri și Destinații de Vis

Ești în căutarea celor mai interesante destinații pentru city break-uri memorabile? Aștepți cu nerăbdare să experimentezi viața tumultoasă a marilor orașe sau să descoperi...

Imaginea cu care Maia Sandu i-a impresonat din nou pe români

Maia Sandu i-a impresionat din nou pe români pentru modestia de care dă dovadă. Șeful Republicii Moldova s-a fotografiat în timp ce urca într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă