0.5 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021
AcasăȘtirile zileiInternaționalSenatorii brazilieni au votat pentru acuzarea lui Bolsonaro de crime împotriva umanității

Senatorii brazilieni au votat pentru acuzarea lui Bolsonaro de crime împotriva umanității

Senatorii brazilieni au votat pentru a recomanda acuzarea președintelui Jair Bolsonaro pentru crime împotriva umanității. Potrivit raportului, șeful statului nu a gestionat bine pandemia de coronavirus.

Un grup al Senatului a susținut un raport care solicită acuzații împotriva președintelui Jair Bolsonaro, inclusiv crime împotriva umanității, după  ce au fost raportate peste 600.000 de decese din cauza coronavirusului în Brazilia.

Concluziile vor fi trimise procurorului șef, numit de către Bolsonaro. Totuși, presa internațională notează că nu există nicio garanție că acest vot va duce la acuzații penale reale, deoarece recomandările raportului trebuie acum evaluate de procurorul general Augusto Aras, care ar trebui să-l protejeze pe președinte.

Bolsonaro ar fi lăsat coronavirusul să pătrundă în țară

Raportul susține că guvernul lui Bolsonaro a urmat o politică de a permite coronavirusului să pătrundă prin țară, în speranța de a obține imunitatea colectivă. Acesta îl descrie pe președinte drept „principalul responsabil pentru erorile comise de guvernul federal în timpul pandemiei”.

Senatorul Renan Calheiros, autorul principal al raportului, a cerut ca recomandarea comisiei de a acuza președintele Bolsonaro de crime împotriva umanității să fie înaintată Curții Penale Internaționale (CPI). Există posibilitatea ca instanța internațională să ia în considerare acuzațiile deoarece Brazilia este parte la Statutul de la Roma, care a creat CPI.

Specialiștii susțin că raportul este doar un prim pas într-un proces îndelungat în care CPI trebuie să stabilească fondul cazului și dacă îl va duce mai departe. Pe lângă crimele împotriva umanității, comisia Senatului a recomandat să fie aduse încă opt acuzații împotriva lui Bolsonaro în instanțele braziliene, inclusiv instigare la crimă, falsificare de documente și încălcarea drepturilor sociale.

Ce alte acuzații i se mai aduc președintelui

Totodată, Bolsonaro este acuzat că a folosit abuziv fondurile publice și că a răspândit știri false despre pandemie.

Raportul întocmit cuprinde 1.300 de pagini și a recomandat, de asemenea, introducerea de acuzații împotriva a două corporații și a altor 77 de persoane, inclusiv a trei dintre fiii adulți ai președintelui. Senatorul Calheiros a conamnat acțiunile președintelui, susținând că va intra în istorie drept cel mai scăzut nivel al sărăciei umane. Biroul Senatului a transmis că raportul va fi revizuit cu atenție de îndată ce va fi primit, relatează Associated Press.

„Haosul guvernului lui Jair Bolsonaro va intra în istorie ca cel mai scăzut nivel al sărăciei umane”, a spus senatorul Renan Calheiros.

Jair Bolsonaro se apără

Pe de altă parte, Jair Bolsonaro se apără și a declarat că „a făcut ceea ce trebuie din primul moment” al pandemiei, iar aliații săi s-au grăbit să respingă recomandările de marți ca fiind conduse în totalitate de motivații „politice și electorale”.

Flavio Bolsonaro, unul dintre fiii președintelui acuzați în raport a susținut că este un raport politic, fără o bază legală. „Intenția unor senatori din comisia de investigație este să provoace uzură maximă președintelui”, a mai precizat acesta.

Chiar înainte de vot, senatorii  au ținut discursuri emoționante. Senatorul Calheiros a spus că ancheta a încetinit ceasul morții în Brazilia pe fondul pandemiei de coronavirus. Vicepreședintele anchetei, Randolfe Rodrigues, a subliniat cât de important a fost procesul de a pune presiune asupra guvernului și de a accelera vaccinările.

Președintele anchetei, Omar Aziz, a spus că procurorul federal are datoria să investigheze probele strânse în ultimele luni, dar nu toată lumea crede că se va face dreptate.

Cele mai citite

Hunor i-a cerut amabasadorului Germaniei să sprijine aderarea României la Schengen

Vicepremierul Kelemen Hunor spune că i-a solicitat ambasadorului Germaniei la Bucureşti să sprijine aderarea României la Schengen şi încetarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare...

Bilanț COVID, 4 decembrie: Numărul infectărilor și cel al deceselor au scăzut

Bilanț COVID, 4 decembrie: 1.490 de cazuri noi de infectare cu Sars COV 2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore şi au...

Bărbat înarmat cu pistol încărcat, într-un avion ce a zburat către SUA

Un bărbat călătorit cu avionul din Barbados la Miami, statul Florida, cu un pistol încărcat în buzunar, a potrivit presei de peste ocean. Pasagerul a...
Ultima oră
Pe aceeași temă