3.6 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăInternaționalSecretarul General al NATO este „extrem de îngrijorat de riscul escaladării tensiunilor...

Secretarul General al NATO este „extrem de îngrijorat de riscul escaladării tensiunilor din Arabia

 

Este prima declaraţie a şefului Alianţei Nord-Atlantică după un atac care a provocat sâmbătă incendii la instalaţii ale gigantului petrolier Aramco şi a determinat reducerea la jumătate a producţiei de petrol a Arabiei Saudite, afectând aprovizionarea lumii cu ţiţei.

Washingtonul şi Riadul acuză Iranul că se află în spatele acestui atac, revendicat de rebelii yemeniţi houthi, dar despre care SUA spun că nu au nicio probă că a venit din Yemen. Donald Trump a afirmat duminică faptul că SUA sunt “pregătite să riposteze”.

“Facem apel la toate părţile să împiedice astfel de atacuri deoarece ele pot avea consecinţe negative pentru întreaga regiune şi suntem extrem de îngrijoraţi de riscul unei escaladări”, a afirmat Stoltenberg.

“Iranul susţine diferite grupări teroriste şi este responsabil de destabilizarea întregii regiuni”, a acuzat el.

Conform unor media precum CNN sau Wall Street Journal, dronele – sau rachetele de croazieră – ar fi putut veni din nord, şi nu din sud, prin urmare mai degrabă din Irak sau Iran decât din Yemen. Cotidianul american dă asigurări că oficiali ai SUA şi ai Arabiei Saudite desfăşoară o anchetă pe baza acestor suspiciuni.

Irakul, unde acţionează numeroase miliţii pro-Teheran înarmate şi finanţare de instructori iranieni, a negat orice folosire a teritoriului său în acest atac. Premierul Adel Abdel Mahdi i-a reafirmat acest lucru la telefon secretarului de stat american Mike Pompeo, a transmis luni biroul său într-un comunicat.

Textul dă apoi asigurări că Pompeo a vorbit despre informaţii colectate de SUA care “confirmă” că teritoriul irakian nu a fost folosit pentru acest atac. Washingtonul nu a făcut deocamdată comentarii asupra acestor afirmaţii.

Irakul face apel de mai multe luni ca teritoriul său să fie ferit de o extindere a crizei dintre Washington şi Teheran.

Cele mai citite

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...
Ultima oră
Pe aceeași temă