7 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021
AcasăȘtirile zileiInternaționalSchimbările climatice ameninţă vieţile a 19 milioane de copii din Bangladesh

Schimbările climatice ameninţă vieţile a 19 milioane de copii din Bangladesh

Topografia, densitatea populaţiei şi infrastructura de proastă calitate fac din Bangladesh un stat extrem de vulnerabil la inundaţii, cicloane şi alte calamităţi asociate schimbărilor climatice, conform unui nou raport publicat vineri de UNICEF.

Potrivit raportului, aproape 12 milioane de copii din Bangladesh trăiesc în apropierea râurilor care ies cu regularitate din matcă. Alte 4,5 milioane de copii trăiesc în zone de coastă vulnerabile la cicloane şi trei milioane sunt afectaţi de perioadele lungi de secetă.

Aceşti factori de risc determină populaţia din mediul rural să se mute în oraşe, unde copiii sunt expuşi riscului de a deveni victime ale muncii forţate sau căsătoriilor timpurii.

„Atunci când familiile îşi părăsesc casele din mediul rural din cauza schimbărilor climatice copiii îşi pierd efectiv copilăria”, a spus reprezentantul UNICEF din Bangladesh, Edouard Beigbeder.

O combinaţie de fenomene meteo extreme, precum inundaţiile, furtunile, cicloanele şi seceta, şi fenomene pe termen lung asociate schimbărilor climatice – precum creşterea nivelului mării – conduc la o sărăcire a familiilor şi la strămutarea acestora, a notat UNICEF. În acest proces, accesul copiilor la educaţie şi servicii de sănătate este grav afectat, se menţionează în raport.

Bangladesh se află pe locul al 9-lea în Indexul Global al Riscului Climatic 2019, fiind cea de-a şaptea ţară cea mai grav lovită de schimbările climatice între 1998 şi 2017, cu 37 de milioane de persoane afectate.

Cele mai citite

Arheologii au descoperit o mumie care se estimează că are cel puțin 800 de ani

Arheologii au descoperit o mumie pe coasta centrală a Peruului. Se estimeazp că are o vechime de cel puțin 800 de ani. Arheologii au descoperit...

Rafila acuză: „Lipsă de transparenţă”

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, a declarat faptul că partea din PNRR legată de domeniul sănătăţii a fost găsită, după investigaţii, de predecesorul său, Cseke...
00:01:10

O mumie în poziție fetală și veche de cel puțin 800 de ani a fost găsită pe coasta centrală a Peru de o echipă...

Mumia în poziție fetală este estimată a avea cel puțin 800 de ani. Aceasta a fost găsită într-un mormânt dezgropat pe coasta centrală...
Ultima oră
Pe aceeași temă