9.1 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăInternaționalSăptămâna aceasta, în Senat, va fi confirmată Amy Barrett la Curtea Supremă...

Săptămâna aceasta, în Senat, va fi confirmată Amy Barrett la Curtea Supremă a SUA

Republicanii din Senat s-au pregătit serios în această săptămână pentru a îndeplini obiectivul principal al președintelui Donald Trump în Congres înainte de alegerilor din 3 noiembrie – confirmarea candidatului său Amy Coney Barrett la Curtea Supremă a SUA împotriva obiecțiilor furioase ale democraților
 
 
O ședință de confirmare de patru zile a comisiei judiciare a Senatului pentru judecătorul conservator urmează să înceapă luni, un pas cheie înainte votul final al Senatului până la sfârșitul lunii octombrie cu privire la numirea ei pentru o poziție pe viață la Curtea Supremă.
 
Confirmarea lui Barrett de a o înlocui pe regretata judecătoare liberală Ruth Bader Ginsburg ar crea o majoritate conservatoare de 6-3 în instanță, care ar putea duce la hotărâri care revocă drepturile de avort, extinderea drepturilor religioase și a armelor și susținerea restricțiilor de vot susținute de republicani, printre alte probleme.
 
Capacitatea lui Trump de a remodela Curtea Supremă va fi una dintre realizările durabile ale președinției sale. El este primul președinte de la Ronald Reagan în anii 1980 care a ajuns să adauge trei completări la Curtea cu nouă membri și a făcut-o într-un singur mandat de patru ani, mai degrabă decât în ​​cei opt ani ai lui Reagan.
 
Liderii republicani ai Senatului au respins pledoariile democratice de a amâna audierea după ce doi membri ai Comitetului judiciar republican și Trump însuși au dat rezultate pozitive pentru coronavirus în zilele următoare ceremoniei sale de la Casa Albă din 26 septembrie, anunțând că Barrett, în vârstă de 48 de ani, va fi nominalizată.
 
Chiar și după ce a testat pozitiv, Trump a apelat la Twitter pentru a-l îndemna pe liderul majorității Senatului, Mitch McConnell, „să nu întârzie, ci să se concentreze cu normă întreagă pe aprobarea” lui Barrett, o favorită a conservatorilor religioși care alcătuiesc un bloc cheie de vot pentru el.
 
„Vom avea toate mâinile pe punte pentru candidatul Curții Supreme. Este un lucru extrem de important pentru țară și intenționăm să procesăm nominalizarea și să o numim la Curtea Supremă ”, a declarat McConnell vineri într-o conferință de presă.
 
Barrett este programată să transmită declarația de deschidere luni Comitetului judiciar al Senatului, senatorii făcând, de asemenea, declarații de deschidere. Judecătoarea Barrett este programată să se confrunte cu întrebările senatorilor marți și miercuri, începând cu președintele comisiei, Lindsey Graham. Se așteaptă o sesiune dură pe tot parcursul zilei. Audierea urmează să se încheie joi, cu martori externi care vor depune mărturie despre calificările sale.
 
Cu republicani care dețin o majoritate a Senatului de 53-47, confirmarea lui Barrett pare asigurată. Democrații încă se revoltă că McConnell se grăbește să o confirme pe Barrett pe măsură ce se apropie alegerile.
 
Graham a declarat că, comisia sa, va vota asupra nominalizării pe 22 octombrie, organizând un vot la Senat până la sfârșitul lunii.
 

OBAMACARE

 
Opoziția democratică față de Barrett în ceea ce privește problemele politice s-a concentrat parțial pe rolul ei posibil în luarea unui caz în fața Curții Supreme în care Trump și statele conduse de republicani încearcă să invalideze legea privind asistența medicală din cadrul Affordable Care Act, numită adesea Obamacare. Barrett ar putea fi în complet atunci când judecătorii aud argumentele orale pe 10 noiembrie.
 
O dispoziție cheie Obamacare care ar fi eliminată dacă instanța va respinge legea interzice companiilor de asigurări să refuze acoperirea persoanelor cu condiții preexistente. Democrații l-au criticat pe Trump pentru că a căutat să pună capăt protecțiilor Obamacare pe fondul unei pandemii care a ucis peste 210.000 de americani.
 
„Oamenii din toată țara suferă și sunt speriați și își întreabă liderii și vă întreabă ce faceți pentru a ajuta? Răspunsul republicanilor este că grăbim un alt judecător anti-sănătate la Curtea Supremă ”, a declarat vineri reporterilor senatorul democrat Patty Murray.
 
De asemenea, Barrett se așteaptă să se confrunte cu întrebări democratice privind avortul. În 2006, în timp ce preda drept la Universitatea Notre Dame, Barrett, o catolică devotată, și-a adăugat numele la o reclamă care se opunea „avortului la cerere”, care a apărut într-un ziar local din Indiana. Activiștii conservatori creștini au sperat de mult ca instanța să anuleze decizia de referință din Hotărârea din 1973, Roe v. Wade, care legaliza avortul la nivel național.
 
În timpul audierii sale de confirmare din 2017 pentru actuala sa funcție de judecător, Barrett a spus că credința ei religioasă nu va afecta deciziile sale de pe bancă.
 
Trump, care candidează pentru un al doilea mandat împotriva democratului Joe Biden, a declarat că dorește ca instanța să aibă un complet de nouă judecători pentru a aborda orice litigii legale legate de alegeri.

Curtea Supremă a trebuit să soluționeze alegerile prezidențiale ale SUA o singură dată, în 2000.

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă