7.4 C
București
luni, 25 octombrie 2021

S-a terminat criza? Refugiații sirieni se întorc acasă

„Aproximativ 153.000 de sirieni s-au întors în ţara lor trecând prin punctul de frontieră Jaber de la redeschiderea sa la 15 octombrie 2018”, a precizat serviciul însărcinat cu refugiaţii sirieni din cadrul ministerului.

Dintre ei, circa 33.000 dispun de ‘statut de refugiat’ din partea Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

Ministerul de Interne iordanian şi-a reafirmat angajamentul „în favoarea întoarcerii voluntare a refugiaţilor sirieni” şi facilitării „demersurilor necesare pentru plecarea lor din regat”.

Peste 650.000 de refugiaţi sirieni sunt înregistraţi pe lângă UNHCR în Iordania, ţară care împarte cu Siria circa 370 de kilometri de frontieră.

Ammanul susţine la rândul său că a primit circa 1,3 milioane de refugiaţi sirieni de la declanşarea conflictului în ţara lor în 2011.

Punctul de frontieră Jaber, numit Nassib de partea siriană, este principalul punct de trecere între cele două ţări şi un centru important pentru comerţul regional.

În iulie 2018, el a fost preluat de la rebeli de către regimul sirian al lui Bashar al-Assad.

Conflictul sirian, declanşat de către reprimarea unor manifestanţi prodemocraţie, a devenit tot mai complex de-a lungul anilor odată cu implicarea mai multor actori şi puteri străine. Conflictul a făcut peste 370.000 de morţi şi a dus la strămutarea a milioane de persoane.

Ultima oră
Pe aceeași temă