11.3 C
București
marți, 26 octombrie 2021

Rușii prelungesc încarcerarea spionului anglo-american prins de contraspionajul Moscovei

„Deciziile judiciare sunt luate mereu în favoarea Parchetului şi a FSB”, a acuzat Whelan, în cadrul şedinţei de judecată de la tribunalul Lefortovo din Moscova, a mai scris Agerpres. El a solicitat numirea unui nou judecător în măsură să analizeze cazul său „într-un mod mai obiectiv”, dar cererea sa a fost respinsă.

Paul Whelan, care suferă de o hernie, s-a plâns la şedinţa de joi de rele tratamente în arest, relatând că a fost „încătuşat, ţinut la pământ de un gardian, ameninţat cu o armă de un altul şi agresat”. El s-a arătat convins că Rusia doreşte să-l folosească într-un eventual schimb viitor de prizonieri.

Întrebat în Statele Unite, David, fratele lui Paul Whelan, suspectează de asemenea Moscova că vrea să pregătească un asemenea schimb, dar între timp problemele de sănătate ale acestuia s-ar putea agrava.

„Suntem îngrijoraţi de faptul că hernia sa se agravează”, a declarat miercuri, pentru AFP, David Whelan, adăugând că Paul „are nevoie de operaţie”.

Fostul militar a fost arestat pe 28 decembrie 2018 la Moscova într-un context deja complicat de acest tip de cazuri între Rusia şi Occident. Serviciile de securitate ruse (FSB) susţin că l-au reţinut pe Whelan ”în timp ce acesta comitea un act de spionaj”, ceea ce el dezminte. Paul Whelan riscă o pedeapsă ce ar putea ajunge până la 20 de ani de închisoare.

În februarie, avocatul său afirmase că lui Whelan, care deţine de asemenea naţionalităţile irlandeză şi canadiană, i-au fost înscenate toate acestea de către o cunoştinţă care i-a dat un stick USB care conţinea ceea ce el credea că sunt fotografii realizate în timpul unei şederi anterioare în Rusia în compania acesteia.

Ultima oră
Pe aceeași temă