-1.2 C
București
duminică, 23 ianuarie 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalRusia și China exerciții militare comune. Cine își va extinde influența în...

Rusia și China exerciții militare comune. Cine își va extinde influența în Marea Chinei de Sud

Exerciţiile militare se derulează în regiunea autonomă chineză Ningxia Hui, învecinată cu regiunea Xinjiang, unde, conform Statelor Unite, ar exista abuzuri asupra etnicilor uiguri. Manevrele militare au loc în apropierea frontierei Chinei cu Afganistanul, în contextul în care Administraţia de la Beijing este îngrijorată de ofensiva insurgenţilor talibani, informează agenţia Associated Press.

Exerciţiile, care au început luni şi vor dura cinci zile, „au rolul de a intensifica operaţiunile antiteroriste comune ale armatelor din China şi Rusia, dar şi de a demonstra determinarea fermă şi forţa celor două ţări în protejarea securităţii şi stabilităţii pe plan internaţional şi la nivel regional”, a transmis agenţia oficială de presă Xinhua.

„Exerciţiile reflectă noua amploare a parteneriatului strategic China-Rusia, în scopul coordonării acţiunilor într-o nouă eră de încredere mutuală, schimburi pragmatice şi colaborare bilaterală”, precizează agenţia Xinhua.

Conform publicaţiei germane Süddeutsche Zeitung, la exerciţii participă 10.000 de militari chinezi şi ruşi.

Rusia susţine revendicările teritoriale ale Administraţiei de la Beijing în Marea Chinei de Sud. Administraţia Joseph Biden a avertizat, luni, că nu va tolera provocările armatei chineze în zone disputate din Marea Chinei de Sud. „Am observat apropieri periculoase între nave şi acţiuni provocatoare, pentru avansarea unor revendicări maritime ilegale. Un conflict în Marea Chinei de Sud sau în orice ocean ar avea consecinţe grave la nivel mondial în materie de securitate şi pentru relaţiile comerciale. Atunci când un stat nu este vizat de consecinţe dacă ignoră reglementările, este alimentată starea de impunitate şi de instabilitate peste tot”, a afirmat secretarul de Stat american, Antony Blinken.

Însă un diplomat chinez, Dai Bing, a afirmat că Statele Unite „au devenit cea mai mare ameninţare la adresa păcii şi stabilităţii în Marea Chinei de Sud”.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
00:00:50

CEO-ul Pfizer susține vaccinarea anuală împotriva COVID-19, în locul dozelor de rapel

Directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, a declarat sâmbătă că un vaccin anual împotriva COVID-19 ar fi de preferat în locul unor injecții de...

A patra zi de grevă la STB. Doar 25% din parcul auto a ieșit pe traseu

Sute de şoferi refuză să iasă pe traseu, fiind a patra zi de grevă a angajaţilor STB. Transportul în comun din Capitală este afectat....

AUSTRALIAN OPEN 2022. Simona Halep şi Sorana Cîrstea joacă, luni, în optimi

Simona Halep, locul 15 WTA şi cap de serie numărul 14, va evolua, luni, nu înainte de ora 04.00, cu Alize Cornet din Franţa,...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU