20.3 C
București
joi, 19 mai 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalRusia rupe colaborarea cu NATO în urma unor noi acuzații de spionaj

Rusia rupe colaborarea cu NATO în urma unor noi acuzații de spionaj

Rusia încetează colaborarea cu NATO pe termen nelimitat, a anunțat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Scandalul diplomatic s-a iscat după ce mai multor membri ai misiunii ruse de la Bruxelles, li s-au retras acreditările. Persoanele în cauză au fost acuzate de faptul că sunt ”agenţi și informaţiilor ruse nedeclaraţi”.

De ce rupe Rusia colaborarea cu NATO

Rusia suspendă activitatea misiunii ruse la NATO şi activitatea misiunii Alianţei la Moscova

după retragerea acreditărilor la Alianţa Nord-Atlantică a opt reprezentanţi ruşi, acuzaţi de spionaj, relatează AFP, citați de news.ro

”În urma unor măsuri luate de către NATO, condiţiile de bază în vederea unei activităţi în comun nu se mai îndeplinesc”, a anunţat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov. Aceste decizii urmează să intre în vigoare la 1 noiembrie, a precizat şeful diplomaţiei ruse. Rusia urmează, astfel, să suspende – pe termen nedeterminat – atât activitatea Misiunii sale la Bruxelles, la sediul alianţei militare occidentale, cât şi activitatea misiunii NATO, găzduită de Ambasada Belgiei la Moscova. Misiunea NATO la Moscova are rolul să asigure legătura între Alianţa Nord-Atlantică şi Ministerul rus al Apărării.

Serghei Lavrov a mai anunţat că ”pune capăt activităţii Biroului de Informare NATO”, definit de Alianţă ca având misiunea ”să îmbunătăţească cunoaşterea şi înţelegerea reciproce”. Aceste anunţuri intervin în urma unor noi acuzaţii de spionaj.

NATO a retras acreditările unor oficiali ruși, bănuiți de spionaj 

La începutul lui octombrie, NATO a anunţat că a retras acreditările unui număr de opt membri ai Misiunii ruse de la Bruxelles, acuzaţi de faptul că sunt ”agenţi și informaţiilor ruse nedeclaraţi”. De asemenea, Rusia se face vinovată de ”activităţi răuvoitoare” în creştere în Europa, a acuzat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

NATO a decis, în martie 2018, să retragă acreditările unui număr de şapte membri ai misiunii ruse şi să-i expulzeze din Belgia, în urma otrăvirii, în Regatul Unit, a lui Serghei Skripal, un fost agent al serviciilor ruse militare de informaţii GRU, şi fiicei sale, Iulia. Numărul acreditărilor Misiunii Rusiei la Bruxelles a fost redus, atunci, de la 30 la 20. La 7 octombrie, acest număr a fost redus din nou şi a scăzut la zece.

Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Ucraina restricționează livrările de porumb spre portul Reni de la Dunăre

Compania naţională de căi ferate din Ucraina (Ukrzaliznytsia) a introdus restricţii cu privire la transporturile de porumb spre portul Reni de la Dunăre, a...

Accor va deschide un nou hotel Mercure în Cozieni, Ilfov

Grupul hotelier Accor, lider mondial în domeniul ospitalității, își consolideazăportofoliul dinRomânia și din Balcani, prin anunțarea unui nou hotel care se alătură rețelei globale....
00:00:47

Inundațiile catastrofale au afectat puternic India, mai multe case fiind scufundate în nord-estul țării

Inundațiile catastrofale au afectat India, aducând pagube însemnate asupra mai multor case dintr-o regiune din nord-estul țării, ce au fost scufundate.Peste 500000 de oameni...
Ultima oră
Pe aceeași temă