12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalRusia, dornică să rezolve criza energiei din Europa

Rusia, dornică să rezolve criza energiei din Europa

Ambasadorul Kremlinului la UE a cerut Europei să repare legăturile cu Moscova pentru a preveni viitoarele penurii de gaze, dar a insistat că Rusia nu are nimic de-a face cu recenta creștere a prețurilor din industrie.

Vladimir Chizhov, reprezentantul permanent al Rusiei în UE, a declarat că se așteaptă ca Gazprom, exportatorul controlat de stat care furnizează 35% din necesarul de gaze din Europa, să răspundă rapid la instrucțiunile președintelui Vladimir Putin de ajustare a producției.

Acțiunea, care ar ajuta la reducerea creșterii prețurilor cu ridicata, va veni probabil „mai devreme decât mai târziu”, a spus el. Putin „i-a dat câteva sfaturi lui Gazprom pentru a fi mai flexibil. Și ceva mă face să cred că Gazprom va asculta”, a declarat Chizhov pentru Financial Times.

În timp ce respinge afirmațiile parlamentarilor europeni că Rusia a jucat un rol în criza gazelor din Europa, Chizhov a spus că decizia Europei de a trata Moscova ca „adversar” geopolitic nu a ajutat.

„Esența problemei este doar o chestiune de frazeologie”, a spus el, adăugând: „Schimbați partenerul advers și lucrurile vor funcționa mai ușor. . . Când UE va găsi suficientă voință politică pentru a face acest lucru, ei vor ști unde să ne găsească. „

Prețurile gazelor naturale din Europa s-au scumpit, odată cu creșterea temerilor privind o criză a combustibilului de iarnă și periclitarea redresării economice.

La un moment dat săptămâna trecută, prețurile spot ale gazelor au atins de aproape 10 ori nivelul lor de la începutul anului, înainte de a scădea brusc după ce Putin a sugerat că Gazprom ar putea crește aprovizionarea.

Chizhov a insistat că Moscova nu are niciun interes pentru creșterile prețurilor gazelor. „Acest lucru nu promovează stabilitatea”, a spus el, susținând: „Oamenii vor începe să se uite în jur, mergând de la gaz la cărbune, ceea ce unii fac deja”.

Prețurile record și rezervele scăzute au îngrozit guvernele UE de teama unei penurii a gazelor în această iarnă și au determinat unele state membre să solicite Bruxellesului să ia în considerare soluții de urgență sau reforme ulterioare. Dar comisarul pentru energie, Kadri Simson, a declarat săptămânii trecute către FT că rădăcinile crizei „nu au fost create aici în Europa”.

Iernile reci din Europa și Asia au drenat gazul stocat, în timp ce revenirea economică după pandemie a crescut cererea, iar viteza mai mică a vântului în Europa în această vară a redus producția de energie regenerabilă.

Oficialii ruși au declarat că aprobarea de reglementare pentru a permite fluxurile de gaze prin controversata conductă Nord Stream 2 către Germania ar ajuta la rezolvarea crizei. Unii analiști au sugerat că Moscova exacerbează contracția prețurilor pentru a forța un astfel de rezultat. Statele Unite și multe state din estul UE se opun conductei, despre care spun că a fost concepută pentru a ocoli tranzitul de gaze prin Ucraina.

Chizhov a declarat că propriile politici energetice ale UE au rezolvat problemele blocului, precum și reticența companiilor energetice europene de a plăti mai mult pentru a-și completa rezervele.

„Toate problemele care apar au fost create artificial. În principal din motive politice ”, a spus el.

Cu toate acestea, Klaus-Dieter Maubach, CEO al companiei de gaze germane Uniper, un client Gazprom, a sugerat săptămâna trecută că problema este aprovizionarea. Uniper „ar fi fericit dacă Gazprom ar livra un volum mai mare pentru a calma situația și a scădea prețul gazului ”, a spus el la o conferință din Rusia.

Chizhov a mai spus că această criză a fost agravată de reglementările UE care au obligat Gazprom să furnizeze o proporție de gaze către Europa în condiții de piață spot de liber schimb, mai degrabă decât prin contracte pe termen lung, care, potrivit Bruxelles-ului, nu sunt competitive.

„Contracte pe termen lung, asigurarea securității aprovizionării și stabilitatea volumelor și a prețurilor. Apoi a venit această idee, emanată de la Bruxelles, că sistemul trebuie schimbat”, a spus el, completând: „Știm că regulile pieței pot fi utile în unele situații, dar destul de inutil în altele. Lucrurile se pot schimba. Și s-au schimbat”.

Gazprom își îndeplinește obligațiile față de clienții europeni în contractele de aprovizionare pe termen lung, dar a fost reticentă să ofere volume suplimentare disponibile pe piața spot, mai degrabă decât să furnizeze facilități de depozitare interne rusești. Chizhov a spus că acest lucru se datorează faptului că majoritatea companiilor energetice europene întârziau achizițiile suplimentare în speranța că prețurile vor scădea.

„Dacă prețurile plutesc liber pe piață desigur orice companie energetică din această parte a Europei se va gândi la cel mai bun moment pentru a comanda volume suplimentare. Cumpărătorii serioși știu perfect ce se întâmplă. . . au propriile calcule”, a explicat acesta.

În opinia lui Chizhov comisia europeană, a cărei inițiativă emblematică de reformă a surselor regenerabile are ca scop ca blocul să atingă emisiile nete zero până în 2050, „subestimează rolul viitor al gazului” ca sursă de energie europeană.

„Până când omenirea nu va găsi o modalitate de a stoca în mod semnificativ energia, toate acele elice și panouri solare nu vor deveni o rupere a afacerilor”, a spus el.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă