23.5 C
București
joi, 16 septembrie 2021

Rusia ar putea distruge cabluri submarine de telecomunicații, inclusiv cele de internet

Rusia ar putea distruge cabluri submarine de telecomunicaţii, inclusiv cele pentru semnalul Internet, avertizează mareşalul Stuart Peach, şeful Statului Major al armatei britanice, avertizând că efectele negative ale unui astfel de atac ar fi „potenţial catastrofale”, informează BBC şi Sky News.

În cursul unui discurs rostit la Institutul pentru Studii Regale din Londra, mareşalul Stuart Peach a afirmat că activităţile comerciale internaţionale şi semnalul Internetului ar fi afectate grav dacă Rusia ar întrerupe sau ar distruge cabluri submarine de telecomunicaţii.

„Efectele ar fi imediate şi potenţial catastrofale, afectând economia şi modul nostru de viaţă. Ca reacţie la ameninţările reprezentate de modernizarea Forţelor navale ruse, de navele şi submarinele nucleare şi convenţionale, atât noi, cât şi aliaţii noştrii transatlantici am prioritizat misiunile pentru a proteja reţelele de comunicaţii”, a declarat şeful Statului Major al armatei britanice.

„Poate părea o reeditare a misiunilor din trecut, dar vreau să spun că este foarte important să înţelegem cât de importantă este această misiune pentru Alianţa Nord-Atlantică”, a subliniat mareşalul Stuart Peach, avertizând că Moscova „continuă perfecţionarea capabilităţilor militare neconvenţionale şi echipamentelor de război informaţional”.

Pe glob există 428 de cabluri submarine de telecomunicaţii cu lungimea totală de 1,1 milioane de kilometri, transmiţând semnal, inclusiv pentru Internet, între continente şi ţări.

Submarinele militare ruse sunt din ce în ce mai prezente în zona de nord a Oceanului Atlantic, în apropiere de Groenlanda, Islanda şi Marea Britanie.

Ultima oră
Pe aceeași temă