12.7 C
București
duminică, 26 septembrie 2021

Rusia, acuzată de țările sărace că nu a livrat dozele de vaccin promise

Rusia se află într-un nou scandal în ceea ce privește vaccinul anti-Covid-19 Sputnik. Mai multe țări în curs de dezvoltare se plâng de faptul că statul rus nu a livrat dozele de ser promise, ci doar o parte din cele comandate și plătite deja. La începutul acestui an, Fondul Suveran de Investiții al Rusiei a anunțat că are capacitatea de a livra 700 de milioane de doze de vaccin, însă până la finalul lunii iulie, realitatea a fost complet diferită.

Iranul este una dintre țările cele mai afectate de întârzierea vaccinului Sputnik.  Autoritățile de la Teheran au comandat 60 de milioane de doze într-un contract inițial semnat cu Rusia, însă până la finalul lunii iunie au primit doar 920.000 de doze de ser. Între timp, până la finalul lui iuliem numărul a ajuns la 2 milioane.

De asemenea, Guatemala ar fi încheiat un acord cu Rusia pentru livrarea a 9 milioane de doze și a plătit în avans 57 de milioane de dolari. Cu toate acestea, statul a primit din partea rușilor doar 150.000 de doze. Honduras, Bolivia sau Mexic sunt doar alte câteva exemple din America Latină care s-au plâns de „țeapa” dată de Rusia în livrarea dozelor de vaccin. În timp ce acestea rămân fără vaccin pentru populație și s-au implicat în scandal, autoritățile din Rusia susțin că este vorba despre o „propagandă atroce”.

Ultima oră
Pe aceeași temă