10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalRomânii, nemulţumiţi de schimbarea Codului rutier din Italia

Românii, nemulţumiţi de schimbarea Codului rutier din Italia

Postarea a fost comentată de aproape 200 de oameni, majoritatea români. Aceştia fac referire la modificările aduse articolului 93 din Codul Rutier italian interzic persoanelor care au rezidenţa în Italia de mai mult de şaizeci de zile să circule cu un vehicul înmatriculat în altă ţară.

În acest context, presa din Peninsulă a relatat cazuri în care şoferi având maşini cu numere de înmatriculare româneşti au fost opriţi de poliţie şi amendaţi, aminteşte Mediafax.

“Cred ca e un abuz grosolan… practic majoritatea celor ce conduc o masina imatriculata in ROMANIA nu sunt proprietari si dispun de un contract de comodat, facut la un notar…deci autoritatile italiene sechestreaza automobile ale unor proprietari romani majoritatea nu au resedinta in Italia, deci ca urmare proprietarii ar trebui sa dea in judecata statul Italian. Practic sechestreaza bunul unui cetatean European si isi bat Joc de notarii romani”, susţine un român într-un mesaj pe pagina de Facebook a ambasadei României în Italia.

Un alt internaut susţine că noile dispoziţii ale Codului rutier italian încalcă prevederile europene.

“Aproape toate legile lor se contrazic si se elimina una pe cealalta!Nu sunt in norma cu legile Europene! Este jale daca ajungi sa te judeci. O alta chestie sunt contractele de internet, televiziune, gaze, curent etc. Am avut contract cu fastweb, sky si eni gas e luce pe care le-am inchis din iunie dar si pana acum ei tot incearca sa imi traga bani din cont cu toate ca tot ei sustin ca toate contractele sunt inchise definitiv si 100% legal.Nu ii poti trage la raspundere!E jale mare!”, precizează un cetăţean.

Alte comentarii ale românilor la postarea de pe reţeaua de socializare a ambasadei ţării noastre în Italia continuă în acelaşi registru:

“- Statul italian vrea 1.970 de euro pentru o asigurare la o maşină şi eu şi nevasta avem nevoie de două maşini să mergem la muncă să nu mai zic că mai am şi o motocicletă deci făcând un calcul la rece sunt aproape 6 mii de euro ce ar trebui sa plătesc.Am maşina pe România pentru că statul italian m-a obligat să fac asta.

– Legea asta este în Germania poţi circula cu maşina 60 de zile de domiciliu după care faci o cerere să plăteşti taxă de circulare pe străzile din Germania şi stai liniştit 12 luni după care mergi şi o imatriculezi în Germania dacă vrei să rămâi inconntinuare la ei.dar asigurările şi străzile sunt mult mai bune decât în Italia.

– Nu ar fi trebuit legea asta. Era de ajuns sa dea posibilitatea proprietarilor sa plateasca un tip de vinieta.

– O asemenea lege trebuie sa-i dai timp cetateanului UE sa se puna în regula,nu aprobi legea astazi şi măine pleci la vănatoarea lor. Şi iar revin la acela-şi sentiment. Si iar revenim la ce spune istoria. Deduc ca cea fost va mai fi.

– Bine că la noi in Romania pot sa circule cu maşinile înmatriculate în Bulgaria! Cunosc o familie de romani care au dubla cetăţenie, au casa cumpărată în Italia dar s-au întors în România, aia ce fac înmatriculează maşina în Italia de cate ori vin aici în vizită?

– Este abuz ce fac ei. Încălcarea drepturilor omului, rasism şi încă careva se genul. Uniunea Europeană va demola Italia pentru ce face acum. Maşina poste fi ridicata doar dacă este pe cel ce are rezidenţă în Italia. Dacă maşina este pe cineva din România care nu are rezidenţă NU AU VOIE SĂ O RIDICE. Faceţi reclamaţie la Curtea Constituţională, Curtea Europeană de la Bruxelles. Italia va avea mari probleme. Abia când un român va avea curajul să facă asta şi va câştiga VOR FACE SI ALŢII. Nu renunţaţi.!!!! Cereţi drepturile voastre de cetăţeni Europeni!!!!!”.

Un alt internaut spune că se poate circula în Italia cu un autoturism înmatriculat în altă ţară, în baza unui contract de comodat. Acesta este contrazis de un alt român care susţine că poliţia stradală italiană i-a transmis că nu este adevărat şi că autovehiculul trebuie înmatriculat în Italia.

“- Cititi bine legea, se poate circula cu contract de comodat. Nu mai cititi toate prostiile puse si traduse de romani. Hai sa fim seriosi. Astazi dimineata in fata mea l au oprit pe un prieten. Totul regular. I-au zis ca prima sa luam foc degeaba sa citim cu atentie toate articolele.

– Eu am fost la carabinieri, nu stiau nimic dar m-au tdimis la politia albastră (stradala)unde mi-au zis ca nu se poate circula cu comodat.trebuie înmatriculat pe it.daca nu o sechestreaza pe loc plus amenda consistentă”, arată discuţia dintre cei doi pe Facebook.

Alţi români îşi exprimă nemulţumirea inclusiv faţă de ambasada României la Roma, precizând că misiunea diplomatică mai bine ar lua măsuri, nu doar să anunţe modificările Codului rutier italian.

“- In loc sa ne traduceti legea nu ati putea sa va faceti treaba pentru ce sinteti platiti .Adica sa aparati interesele romanilor peste hotare? Doar impozitele si asigurarile intrau in visteria Romaniei.

– Sa va fie ruşine, nu puteţi sa luaţi atitudine, dacă vine unul din copii mei în Italia cu maşina eu nu pot sa o conduc? Sunteţi jenanţi, daţi numai anunţuri”, sunt mesajele transmise de doi români ambasadei României în Italia.

Cu privire la acest subiect, MAE a anunţat, duminică într-un comunicat de presă, că ambasada României la Roma acţionează pentru a preîntâmpina posibile discriminări ale românilor, în urma modificării Codului rutier italian, oferind asistenţă consulară cetăţenilor care vor constata măsuri abuzive din partea autorităţilor locale în aplicarea noii legi în Italia. Totodată, MAE a precizat că va face o analiză a modificărilor legislative din Italia pentru a vedea dacă sunt conforme cu legislaţia UE.

Ministerul Afacerilor Externe a reasigurat că va lua toate măsurile necesare pentru ca acţiunile autorităţilor italiene să nu încalce drepturile românilor din Italia.

Cele mai citite

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă