18.4 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăInternaționalRomânia are un nou consul onorific la Lugano în Elveția. Cine este...

România are un nou consul onorific la Lugano în Elveția. Cine este cunoscutul artist

Dirijorul Ion Marin a primit rolul de Consul onorific al României la Lugano, titulatură care confirmă implicarea sa în consolidarea relațiilor bilaterale culturale și diplomatice dintre Elveția și România, în cariera sa de aproape 40 de ani de performanță artistică, anunță un comunicat.

Numirea vine la scurtă vreme după decorarea maestrului Ion Marin de către Republica Franceză cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler (Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres) pentru contribuția și angajamentul său în serviciul culturii.

Consulatul onorific este o funcție care se oferă personalităților care trăiesc pe teritoriul unei națiuni în reședință permanentă și care, prin anvergura activității lor profesionale, aduc un important adaos de imagine țării rezidente, consolidând relația diplomatică dintre aceasta și țara de origine, în cazul de față relațiile bilaterale dintre Elveția și România.

Instituția Consulului onorific și activitatea consulatelor onorifice aparțin domeniului diplomației consulare – ramură principală a diplomației tradiționale. Astfel, acest rol oficializează ceea ce dirijorul Ion Marin realizează în mod constant de peste 30 de ani, de când locuiește la Lugano, timp în care a devenit un vector cultural al societății locale.

„Este o mare surpriză și o senzație nouă pentru mine, pentru că, deși trăiesc și dirijez la Lugano de peste 30 de ani, nu m-am gândit niciodată la o oficializare a activității mele constante de conectare culturală a Elveției cu România. Lugano este un spațiu în care am ajuns împreună cu familia mea să ne simțim ca acasă, în primul rând pentru că este un oraș care respiră dragoste pentru muzică, pentru cultură în general. În viața mea de zi cu zi, România este permanent în sufletul și mintea mea, așa că inevitabil am ajuns să conectez valorile României cu cele ale locurilor în care activitatea profesională mă poartă, dar cu precădere am îndeplinit acest rol de liant cultural între Elveția și România, iar acum, iată, titulatura de consul onorific creionează cu contururi precise ceea ce deja realizez de peste trei decenii, de când locuiesc aici”, a declarat Ion Marin – Directorul de onoare al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Ion Marin este Directorul de onoare al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și, de asemenea, Președintele fondator al Programului Național Cantus Mundi România și Symphonia Mundi, instituite în anul 2011 la inițiativa domniei sale.

Din anul 2020, Ion Marin este Prof. Univ. al prestigioasei universități Mozarteum din Salzburg, coordonatorul catedrei de dirijat coral „Claudio Abbado” și conducătorul artistic al activității de concert a acesteia. În 2021, Ion Marin a fost decorat de către Republica Franceză cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler (Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres).

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Partidul AUR susține că este atacat prin intermediul unui ziar din Elveția

Politicianul Dan Tanasă, purtător de cuvânt al AUR, susține că partidul său este atacat prin intermediul unui ziar din Elveția, Neue Zürcher Zeitung (NZZ). "Un...

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...

Rectorul Universității din București limitează numărul notelor de 9 și 10 ce pot fi acordate studenților

În facultățile Universității din București (UB), la programele de studii de nivel licență, nu se vor putea acorda mai puțin de 5% și nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă