10 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalRetragerea trupelor din Afganistan ar putea duce la „război civil” spune comandantul...

Retragerea trupelor din Afganistan ar putea duce la „război civil” spune comandantul superior al SUA

Președintele Biden a promis în aprilie să pună capăt celui mai lung război al Americii până la 11 septembrie anul acesta. Dar pare să fie cu mult înaintea acestui termen simbolic, în timp ce soldații americani se pregătesc să părăsească vitala Bază Aeriană Bagram după ce au apărat-o timp de două decenii. Forțele NATO se pregătesc, de asemenea, să plece.
 
Retragerea iminentă a celor 2.500 de soldați americani rămași a determinat temerile că țara ar putea cădea în mâinile talibanilor, care câștigă rapid teren, în ciuda unui acord de pace cu SUA.
 
Într-un briefing rar, generalul Scott Miller, principalul comandant american din țară, a spus: „Situația de securitate nu este bună în acest moment”.
 
„Războiul civil este cu siguranță o cale care poate fi vizualizată dacă acest lucru continuă pe traiectoria pe care se află acum”, a adăugat el. „Asta ar trebui să fie o preocupare pentru lume.”
 
Avertismentul a venit la doar câteva zile după ce ONU a avertizat cu privire la „scenarii cumplite” dacă talibanii ar fi confiscat mai multe districte. Aproximativ 50 din 370 au căzut deja.
 
Armata afgană, fost invinsă, va fi însărcinată să apere singură țara.
 
Administrația Biden a anunțat că până la 1.000 de soldați ar putea rămâne în Afganistan pentru a asigura protecția ambasadei SUA la Kabul și în aeroportul orașului. Se așteaptă ca SUA să ofere în continuare sprijin umanitar și asistență de securitate, în timp ce Turcia s-a oferit să protejeze aeroportul după plecarea SUA.
 
Între timp, în ultimele zile au apărut imagini cu Aeroportul Bagram, cândva inima puterii militare americane în Afganistan, fiind împachetată de forțele SUA.
 
 
Baza, adesea comparată cu un oraș mic, va fi preluată de armata afgană pentru a-i ajuta să combată haosul care se așteaptă să urmeze.
 
Luni, Germania și-a finalizat retragerea, a anunțat ministerul apărării. Cei 1.100 de soldați operau ca parte a unei misiuni de instruire și sprijin a NATO de 9.600 de oameni.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Mihai Trăistariu, despre faptul că Robert De Niro investește în Bulgaria: “E peste România”

Celebrul actor de la Hollywood, Robert de Niro, își inaugurează două hoteluri de lux pe litoralul Mării Negre, în Bulgaria, iar vestea a stârnit...

Turcia îl atacă dur pe Netanyahu: vrea să tragă Orientul Mijlociu în război “pentru a rămâne la putere”

Turcia l-a acuzat miercuri pe premierul israelian Benjamin Netanyahu că intenţionează să tragă Orientul Mijlociu în război "pentru a rămâne la putere", pe fondul...

PSG și Borussia Dortmund s-au calificat în semifinalele Ligii Campionilor

Paris Saint-Germain s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe FC Barcelona cu scorul de 4-1 (1-1), marţi seara,...
Ultima oră
Pe aceeași temă