12 C
București
joi, 19 mai 2022
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRegiunea separatistă a Georgiei vrea să adere la Rusia: "Ne întoarcem acasă!"

Regiunea separatistă a Georgiei vrea să adere la Rusia: „Ne întoarcem acasă!”

Președintele autoproclamat al regiunii separatiste, a declarat că Osetia de Sud va organiza un referendum pentru a adera la Rusia, notează Al Jazeera.

Liderul regiunii separatiste georgiene Osetia de Sud a stabilit data de 17 iulie ca dată pentru un referendum privind aderarea la Rusia.

„Anatoli Bibilov a semnat un decret privind organizarea unui referendum în Republica Osetia de Sud”, a precizat biroul său într-un comunicat, citând „aspirația istorică” a poporului său de a se alătura Rusiei.

Osetia de Sud a fost în centrul războiului ruso-georgian din 2008, alături de o altă regiune separatistă, Abhazia.

După război, Rusia și o mână de alte țări au recunoscut Osetia de Sud ca stat independent, dar cea mai mare parte a lumii o consideră în continuare parte a Georgiei.

„Am reușit!” a scris vineri pe Telegram liderul Osetiei de Sud, Anatoli Bibilov, anunțând că a semnat un decret care stabilește referendumul pentru 17 iulie.

„În termeni juridici, am îndeplinit încă o cerință legală importantă. Iar în limbaj normal, am făcut un pas care ne-a schimbat viața – ne întoarcem acasă, mergem în Rusia. A venit timpul să ne unim o dată pentru totdeauna … Osetia de Sud și Rusia vor fi împreună. Acesta este începutul unei noi și mari povești.”

Bibilov nu a fost reales luna acesta. Rusia și-a exprimat speranța că noul lider, Alan Gagloev, va păstra „continuitatea” în relațiile cu Moscova.

Anunțul a fost făcut în cea de-a 79-a zi de la invazia Rusiei în Ucraina, în urma căreia mii de persoane au fost ucise și peste șase milioane de oameni au fugit din țara pro-occidentală.

Referendum inacceptabil

Regiunile separatiste ucrainene Donețk și Luhansk și-au exprimat, de asemenea, interesul de a se alătura Rusiei. Ofensiva pe scară largă asupra Ucrainei a stârnit o manifestare de solidaritate în Georgia.

Georgia a denunțat anterior ca „inacceptabile” planurile Osetiei de Sud de a organiza un referendum privind aderarea la Rusia.

În august 2008, Rusia a lansat un asalt împotriva Georgiei, care se lupta cu luptătorii pro-ruși din Osetia de Sud, după ce aceștia au bombardat sate georgiene.

Luptele s-au încheiat cinci zile mai târziu cu o încetare a focului mediată de Uniunea Europeană, dar au făcut peste 700 de victime și au provocat strămutarea a zeci de mii de etnici georgieni.

Referendumul urmează în linii mari modelul Crimeei. După ce Rusia a confiscat peninsula de la Marea Neagră în 2014 ce aparținea Ucrainei, a fost organizat un referendum privind alipirea la Rusia și se spune că 97 la sută au votat în favoarea acestuia.

Referendumul a avut loc în timp ce Crimeea se afla sub controlul trupelor rusești, iar rezultatul nu a fost recunoscut de majoritatea țărilor. Rusia a anexat apoi Crimeea.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Comisia va oferi 248 milioane EUR pentru țările care primesc refugiați

Comisia a decis să pună 248 milioane EUR la dispoziția unui număr de 5 state membre care au fost cele mai afectate la începutul...

Numărul locurilor de muncă vacante este în creștere. În ce domenii este nevoie mare de angajați

În trimestrul I 2022, numărul locurilor de muncă vacante a fost 47,3 mii, în creştere cu 1,7 mii față de trimestrul anterior, arată datele Institului Național...

Cu cât va contribui UE la reconstrucția Ucrainei

Comisia a stabilit astăzi, 18 mai, într-o comunicare, planuri pentru un răspuns imediat al UE care să abordeze nevoile de finanțare ale Ucrainei și...
Ultima oră
Pe aceeași temă