22 C
București
vineri, 17 septembrie 2021

Regiunea Kosovo și-a deschis o ambasadă în Israel, la Ierusalim

Guvernul de la Priștina a anunțat că regiunea Kosovo, care vrea să fie recunoscută drept stat independent, își va deschide o ambasadă în Israel, cu sediul în orașul Ierusalim.

Pe timpul fostei Iugoslavii, regiunea Kosovo era o provincie autonomă din compunerea Serbiei – statul care conducea, practic, Republica Socialistă Federativă a Iugoslaviei.

După dezmembrarea Iugoslaviei, Serbia a devenit stat independent, iar Kosovo vrea să fie recunoscut și el drept stat independent, deși Serbia se opune.

Uniunea Europeană nu a recunoscut independența statului Kosovo. Foarte puține țări ale lumii, inclusiv Statele Unite, au recunoscut independența statului Kosovo. Pe de altă parte, SUA și Guatemala sunt deocamdată singurele țări care și-au mutat ambasadele din Israel în orașul Ierusalim.

Kosovo este o regiune cu populație majoritar musulmană, ceea ce face ca deschiderea ambasadei sale la Ierusalim să pună într-o poziție delicată comunitatea statelor musulmane din Orientul Mijlociu, care are o relație tensionată cu Israelul. Teoretic, ambasada statului Kosovo în Israel era deschisă încă din anul 2020, dar fără a avea sediul la Ierusalim.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă