5.6 C
București
joi, 2 decembrie 2021
AcasăȘtirile zileiInternaționalPuterea lui Trump asupra republicanilor începe să scadă

Puterea lui Trump asupra republicanilor începe să scadă

Vizita recentă a lui Donald Trump în Iowa a alimentat diverse speculații. Se zvonește că acesta se pregătește pentru o conducere a Casei Albe din 2024. El este încă o forță puternică în cadrul partidului, notează BBC.

S-a petrecut un moment grăitor în timpul mitingului lui Donald Trump din Iowa State Fairgrounds Des Moines sâmbătă seara. Aproape de jumătatea discursului său de două ore, fostul președinte, l-a invitat pe senatorul Chuck Grassley pe scenă și a aprobat viitoarea sa campanie de re-alegere.

Grassley, la 88 de ani, este cel mai longeviv republican din Senatul SUA. A fost ales pentru prima oară în funcții publice când Dwight D. Eisenhower era președinte. El a câștigat ultimele patru campanii de realegere cu o medie de 34% și nu s-a confruntat cu un adversar primar republican din 1980.

Dacă există o persoană în Partidul Republican care nu ar trebui să aibă nevoie de ajutorul lui Donald Trump pentru a fi reales, este Chuck Grassley.

În ianuarie, Grassley – la fel ca mulți republicani proeminenți – părea să rupă legăturile cu Trump. El a numit atacul din 6 ianuarie asupra Capitoliului SUA de către susținătorii lui Trump un „atac asupra democrației americane în sine”.

Ce a spus Grassley

„Poate că m-am născut noaptea, dar nu m-am născut noaptea trecută”, a spus Grassley. „ Deci, dacă nu aș accepta aprobarea unei persoane care are 91% din alegătorii republicani din Iowa, nu aș fi prea inteligent” .

Grassley citează dintr-un sondaj recent realizat de Des Moines Register, care arată că Trump era mai popular în Iowa decât a fost vreodată în timpul președinției sale.

După patru ani în Casa Albă și în ciuda pierderii alegerilor și a evoluției ultimelor zile ale președinției sale, acei „alegători înstrăinați” preferați de Trump se îndepărtează de el.

Oamenii îl vor pe Trump înapoi la Casa Albă

„Îl vrem cu adevărat înapoi”, spune Shenoah Hanson, care a condus cinci ore din Wisconsin pentru a participa la primul său miting Trump. „El provenea din același tip de oameni ca noi, așa că, cu siguranță, cred că are o voce mai bună decât majoritatea celorlalți oameni din funcție”.

Hanson s-ar putea să-și primească dorința. Trump a angajat deja doi oameni din Iowa cu experiență în campanie. Discursul său de raliu, deși dominat de plângeri cu privire la alegerile din 2020, s-a încheiat cu ceea ce suna ca o platformă de campanie. El a promis acțiuni privind imigrația, reglementarea companiilor tehnologice, economia, afacerile veteranilor și educația. El a testat chiar și un nou slogan, „Make America Great Again – Again”.

Washington Post a raportat săptămâna trecută că Trump chiar s-a gândit să-și anunțe oferta în august, când Joe Biden a fost înghițit de frământarea retragerii SUA din Afganistan. În cele din urmă, a fost convins să reziste până după alegerile de la jumătatea mandatului de anul viitor, pentru ca votul să nu devină un referendum privind renașterea sa politică și riscă să câștige o parte din vină dacă republicanii nu îndeplinesc așteptările.

„Cred că dacă Donald Trump vrea nominalizarea republicanilor pentru 2024. Are șanse foarte mari să poată obține această nominalizare”.

Președinția Biden are doar nouă luni. Mai sunt încă mai mult de trei ani până la următoarele alegeri prezidențiale. Dar în SUA, o campanie prezidențială de succes este o întreprindere multianuală de aproape miliarde de dolari – iar drumul către Casa Albă trece prin Iowa.

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru, jurnalist la România Liberă din 2021. Noi începuturi, mult dinamism și multă speranță.
Cele mai citite

Imnul comunist a fost pus de Ziua Națională

Imnul comunist a fost pus de Ziua Națională a României într-un oraș din Moldova. Incidentul s-a consemnat în localitatea Târgu Ocna din județul Bacău....

De ce este pizza mereu o alegere ideală

Ai chef de o gustare rapidă, dar niciun chef să gătești? Ori poate ai musafiri neanunțați și vrei să îi primești cum se cade?...

Atria Urban Resort a vândut 75% din apartamentele construite în faza 2-a

Atria Urban Resort, complexul rezidenţial construit în vecinătatea Lacului Străuleşti, în baza parteneriatului dintre EVERGENT Investments - Cityring Property și dezvoltat de Cityring Development,...
Ultima oră
Pe aceeași temă