6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalProteste masive în Franța, după măsurile anunțate de Emmanuel Macron privind vaccinarea...

Proteste masive în Franța, după măsurile anunțate de Emmanuel Macron privind vaccinarea obligatorie

Protestele au cuprins orașul Lyon, din Franța, după ce aproximativ 1.400 de oameni au ieșit în stradă să își arate nemulțumirea față de măsurile anunțate de președintele Emmanuel Macron privind vaccinarea obligatorie. Manifestanții se opun vaccinării și utilizării certificatelor COVID și au scandat în Piaţa Bellecour „Libertate!”, „Jos dictatura!” și mesajul „Care vă sunt limitele supunerii?”. Violențele au fost nelipsite de la demonstrațiile din Lyon, unii dintre protestatari aruncând cu obiecte spre agenţii forţelor de ordine, care au ripostat cu gaze lacrimogene.

Mai multe orașe din Franța au fost acaparate de proteste împotriva deciziilor comunicate de președintele Macron cu privire la vaccinarea obligatorie anti-Covid-19 a personalului medical care intră în contact cu persoane vulnerabile la coronavirus şi de a extinde utilizarea Certificatului. Astfel, incidente neplăcute au avut loc și în Paris și Annecy, unde protestatarii au devenit violenți.

Aproximativ 200 de persoane au scandat în fața unei instituții din orașul Annecy, însă aceștia nu s-au limitat doar la atât, ci au intrat cu forța. Violențele au avut loc la sediul Prefecturii departamentului Haute-Savoie, însă nu au fost produse daune, manifestanții fiind doar în curtea instituției. 

Protestele au avut loc miercuri după-amiază, chiar de Ziua Națională a Franței. Astfel marile orașe au fost martore unor demonstrații de forță în semn de protest în locul celor de sărbătoare. Președintele Emmanuel Macron a participat ieri la parada militară organizată în fiecare an, unde le-a adus omagii soldaților și polițiltilor decedați în misiuni. Totuși, momentul nu a fost unul apreciat de francezii care l-au huiduit și fluierat pe liderul statului în tot acest timp. În ciuda disprețului arătat de cetățeni, președintele Franței, prezent la parada organizată pe Bulevardul Champs-Élysées, în centrul Parisului, a coborât din tribună pentru a-i saluta pe tinerii adunați în Piața Concorde

„Vă mulţumesc pentru acest 14 Iulie, felicitări tuturor şi mulţumesc pentru participare”, este mesajul transmis de preşedintele Franţei.

Europa se confruntă cu răspândirea alertă a variantei Delta a virusului, care se regăsește în cele mai multe cazuri de infectare cu Covid-19, iar specialiștii trag un semnal de alarmă, susținând că este mult mai contagioasă față de celelalte mutații întâlnite până acum. Astfel, unele state iau decizii radicale pentru a stopa răspândirea bolii și introduc vaccinarea obligatorie în primul rând a personalului medical, ca mai apoi să se ia în considerare și tot restul populației.

La data de 12 iulie, Franța și Grecia au anunțat în mod public noile măsuri în privința vacinării obligatorii a personalului medical, după ce Italia a recurs la aceeași metodă în luna aprilie. De asemenea, deși Marea Britanie a decis să relaxeze foarte mult restricțiile, guvernul a decis ca personalul care lucrează în casele oamenilor vârstnici să fie vaccinat.

 

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă