16.9 C
București
marți, 28 septembrie 2021

Procurorul care a coordonat investigaţia împotriva companiei unde lucra fiul lui Biden, concediat

Avocatul personal al lui Trump, Rudy Giuliani, a recunoscut că s-a întâlnit cu procurorul Kostiantin Kulik, pentru a discuta despre acuzaţiile împotriva celor doi Biden.

Decizia de a-l concedia pe procurorul care a jucat un rol atât de important în eforturile lui Giuliani de a găsi informaţii compromiţătoare împotriva celor doi Biden survine în condiţiile în care Ucraina a încercat să evite să fie atrasă într-o luptă partizană la Washington, a declarat o sursă citată de Reuters.

Oponenţii democraţi ai lui Trump au lansat o procedură de destituire a acestuia, argumentând că preşedintele a abuzat de prerogativele sale pentru a presa Ucraina să îi investigheze pe cei doi Biden. Fostul videpreşedinte american Joe Biden este candidatul democrat cu cele mai mari şanse să se confrunte cu Trump în algerile din 2020.

Sursa a spus că a fost luată decizia de concediere a lui Kulik pentru că nu s-a prezentat la un examen la care toţi angajaţii Procuraturii Generale au fost obligaţi să participe pentru a-şi păstra posturile.

Procurorul general Ruslan Riaboşapka a concediat deja peste 400 de procurori, respectiv aproximativ o treile din total.

Unii procurori au declarat că mulţi dintre cei concediaţi au refuzat să dea examenul în semn de protest faţă de ceea ce au numit o epurare menică să întărească controlul politic al preşedintelui Volodimir Zelenski asupra serviciului.

Zelenski a spus că reorganizarea este esenţială pentru că ucrainenii nu au încredere în biroul procurorului general, considerat a fi un instrument politic.

Pe 25 iulie, Trump a discutat cu Zelenski despre investigarea lui Joe Biden şi a fiului acestuia, Hunter.

Oponenţii democraţi ai lui Trump au lansat o investigaţie în Camera Reprezentanţilor pentru demiterea sa.

Reuters nu l-a putut contacta pe Kulik pentru comentarii.

Potrivit sursei, Kulik nu s-a prezentat la examenul obligatoriu, impus luna trecută, şi nici nu şi-a motivat absenţa. În consecinţă, Kulik va fi demis cel târziu pe 31 decembrie.

Kulik a redactat în acest an un dosar de şapte pagini despre activităţile de afaceri ale lui Hunter Biden în Ucraina, au declarat două surse apropiate situaţiei.

Reuters nu a putut verifica independent existenţa acestui dosar, iar Kulik şi-a detaliat investigaţiile în domenii de interes pentru Trump şi Giuliani într-un interviu acordat în aprilie publicaţiei The Hill.

Kulik a fost responsabil de investigaţia oficială a unui caz penal referitor la fondatorul companiei ucrainene de energie Burisma. Fiul lui Biden a fost membru în consiliul de administraţie al acestei companii în perioada 2014-2019.

Într-un interviu recent, Giuliani a declarat pentru Reuters că s-a întâlnit cu Kulik la Paris, iar acesta a confirmat acuzaţiile că Biden a încercat în 2016 să obţină demiterea procurorului general de atunci, Viktor Şokin, pentru a-l opri să investigheze compania Burisma.

Biden l-a acuzat pe Giuliani că răspândeşte teorii ale conspiraţiei false.

Giuliani nu a răspuns solicitării de a comenta decizia de concediere a lui Kulik. Un purtător de cuvânt al lui Joe Biden a refuzat să comenteze.

Ultima oră
Pe aceeași temă