14.7 C
București
miercuri, 22 septembrie 2021

Prima inimă artificială construită a salvat viața unui bărbat de 39 de ani

Compania franceză Carmat a primit aprobarea la sfârșitul anului trecut să construiască o inimă complet artificială, care să fie folosită în operații. Aceasta constă într-un organ format din materiale sintetice și biologice destinat implantării în bolnavii care au nevoie de transplanturi de inimă. Astfel, jumătate de an mai târziu, primul om a fost salvat datorită tehnologiei avansate.

Transplantul a fost efectuat săptămâna trecută la un bărbat în vârstă de 39 de ani de la Spitalul Universitar Duke din Carolina de Nord care suferea de insuficiență cardiacă neașteptată și a fost diagnosticat cu  boală coronariană avansată. Inițial, specialiștii l-au pregătit pentru  o intervenție chirurgicală by-pass, o procedură ce presupune implantarea unui vas sănătos dintr-o altă parte a corpului pentru a redirecționa sângele în jurul unei artere blocate.

Cu toate acestea, starea lui s-a înrăutățit în scurt timp, iar medicii au decis să renunțe la tratamentul inițial și să realizeze operația. Compania Carmat a primit aprobarea de la FDA anul trecut pentru a realiza un studiu cu această inimă pe pacienții din SUA cu insuficiență cardiacă biventriculară în stadiu final, o afecțiune în care camerele care preiau și împing afară sângele nu mai funcționează corespunzător.

„Am eliminat ventriculele stâng și drept și apoi am plasat inima artificială la locul său”, a declarat doctorul Jacob Schröder, profesor asistent la departamentul de chirurgie al spitalului. El a adăugat că pacientul a fost „foarte stabil” pe tot parcursul procesului.

Astfel, inima artificială construită în Franța are o cameră pentru lichidul hidraulic și una pentru sânge, separate printr-o membrană. Partea vascularizată a membranei este făcută din țesut din inimă de vacă, la fel ca și cele patru valve ale inimii. O pompă motorizată împinge lichidul hidraulic în interiorul și în afara camerelor, iar acel fluid deplasează membrana pentru a permite circulația sângelui. Senzorii încorporați adaptează automat fluxul sanguin în funcție de nevoile persoanei care primește inima. Aceasta cântărește aproximativ 900 de grame și este văzută ca „următoarea generație”.

La o diferență de doar câteva zile de la transplantul făcut în SUA, o altă operație similară a fost realizată la Napoli marcând prima vânzare comercială a inimii Carmat. Spre deosebire de transplantul din Carolina de Nord, cel din Italia a fost planificat. În viitor, inimile artificiale vor fi folosite fie ca substitut, însă pacienții o vor folosi în așteptarea uneia reale.

Ultima oră
Pe aceeași temă