3.1 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021
AcasăȘtirile zileiInternaționalPrima femeie premier a Suediei a demisionat după câteva ore

Prima femeie premier a Suediei a demisionat după câteva ore

Prima femeie premier a Suediei și-a dat demisia din funcția sa la doar câteva ore după ce a fost aleasă. Magdalena Andersson a spus că își dorește să fie prim-ministru ca lider al guvernului de partid unic.

Magdalena Andersson a fost anunțată ca lider miercuri, dar a demisionat după ce partenerul ei de coaliție a renunțat la funcția sa din guvern. De asemenea, bugetul propus de Andersson nu a trecut.

Madgalena Andersson, prima femeie premier a Suediei, a demisionat

În schimb, parlamentul a votat un buget întocmit de opoziție care include extrema dreaptă anti-imigrantă, notează BBC.

„I-am spus vorbitorului că doresc să demisionez”, a spus Andersson reporterilor.

Partenerul ei de coaliție, Partidul Verzilor a spus că nu poate accepta un buget „elaborat pentru prima dată cu extrema-dreapta”. Magdalena Andersson a spus că speră să încerce să devină din nou prim-ministru ca lider al guvernului de partid unic.

„Există o practică constituțională conform căreia un guvern de coaliție ar trebui să demisioneze atunci când un partid demisionează”, a spus social-democratul miercuri. „Nu vreau să conduc un guvern a cărui legitimitate va fi pusă la îndoială.

Președintele parlamentului a spus că va contacta liderii de partid la următoarea mișcare. Magdalena Andersson a fost aleasă ca prim-ministru miercuri deoarece, în conformitate cu legea suedeză, avea nevoie doar de o majoritate de deputați pentru a nu vota împotriva ei.

La o sută de ani după ce femeile suedeze au primit votul, liderul social-democrat, în vârstă de 54 de ani, a primit ovație în picioare de către secțiunile parlamentului, sau Riksdag. Alegerea ei în fruntea unui guvern minoritar a urmat un acord de a 11-a oră cu partidul de opoziție Stânga, în schimbul unor pensii mai mari pentru mulți suedezi. Ea și-a asigurat, de asemenea, sprijinul partenerului de coaliție Verzii.

Fostă campioană la juniori la înot din orașul universitar Uppsala, ea și-a început cariera politică în 1996. A fost consilier politic al prim-ministrului de atunci Goran Persson. Andersson și-a petrecut ultimii șapte ani ca ministru de finanțe.

Cele mai citite

Și-a dat foc la casă în timp ce încerca să scape de șerpi

O casă de aproape 10.000 de metri pătrați din Dickerson, Maryland, în apropiere de Baltimore, a fost cuprinsă de flăcări pe 23 noiembrie, când...

Scandal juridic între grupul ABBA și trupa Abba Mania

Super grupul pop suedez ABBA a intentat vineri un proces pentru a împiedica trupa britanică de cover-uri cunoscută sub numele de Abba Mania să...

Hunor i-a cerut amabasadorului Germaniei să sprijine aderarea României la Schengen

Vicepremierul Kelemen Hunor spune că i-a solicitat ambasadorului Germaniei la Bucureşti să sprijine aderarea României la Schengen şi încetarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare...
Ultima oră
Pe aceeași temă