5.6 C
București
vineri, 3 decembrie 2021
AcasăȘtirile zileiInternaționalPrim-ministrul din Luxemburg, acuzat că și-a plagiat lucrarea de disertație

Prim-ministrul din Luxemburg, acuzat că și-a plagiat lucrarea de disertație

Xavier Bettel, premierul din Luxemburg, este acuzat că și-a plagiat lucrarea de disertație. O investigație mass-media arată că doar două pagini din 56 nu au fost plagiate. De asemenea, oficialul și-a recunoscut vina.

Prim-ministrul din Luxemburg, Xavier Bettel, a recunoscut că teza sa universitară „ar fi trebuit să fie făcută diferit”, după ce o investigație mass-media a concluzionat că numai două dintre cele 56 de pagini ale lucrării sale de disertație nu au fost plagiate.

Explicațiile lui Bettel

Bettel, în vârstă de 48 de ani, care a fost prim-ministru din 2013, a declarat că teza a fost mai veche de 20 de ani și scrisă cu o conștiință clară. Dar „din punct de vedere actual,  poate ar fi trebuit să fie făcut diferit”, a spus el. Premierul a declarat că a avut încredere deplină în Universitatea din Lorraine din Franța de Est pentru a evalua dacă lucrarea și-a îndeplinit standardele la acea vreme și că el va „accepta în mod natural” decizia sa, chiar dacă ar însemna să i se retragă calificare.

Teza a fost scrisă ca parte a unei diplome avansate, aproximativ echivalentul unui master  în dreptul public și științele politice pe care Bettel l-a terminat. În același an a intrat în Parlament. Bettel a scris lucrarea în 1999, pe când avea 20 de ani, pentru Diplôme d’études approfondies, o diplomă de cercetare la nivel de master, la Universitatea Nancy-II din estul Franței (cunoscută acum ca Universitatea din Lorraine).

Textul a fost preluat din mai multe surse

Potrivit presei internaționale, pasaje foarte mari de text au fost luate din două cărți, patru site-uri web și un articol de presă. Reporter.Lu a precizat că doar „câteva paragrafe în introducere” și „o concluzie la fel de scurtă” nu au fost copiate.

 Douăzeci  de pagini complete ale tezei au fost luate direct de pe site-ul Parlamentului European în contradicție cu un avertisment clar drepturilor de autor. Nicolas Sauger, un om de știință politic la științele PO din Paris, a declarat că teza lui Bettel era neoriginală și slab cercetată, iar plagiatul „prea extins pentru a fi rezonabil”.

„Contextul era diferit pe atunci”

Dar fostul supraveghetor al prim-ministrului, Etienne Criqu, a declarat că respectivele standarde au fost diferite înainte de inventarea software-ului de detectare a plagiatului. El a spus că „situația” era diferită atunci, deoarece studenții nu erau învățați atât de mult despre metodele științifice. El a mai spus că instrumentele tehnice de detectare a plagiatului nu erau la fel de dezvoltate la acel moment.

„Plagiatul pe care l-am găsit este foarte problematic, deoarece pasajele lungi au fost transferate aproape de cuvânt. Nu puteți copia accidental mai multe pagini.”, a declarat Anna-Lena Högenauer, profesor de științe politice la Universitatea din Luxemburg.

Fost ministru german, acuzat de plagiat

Scandalul este cel mai recent în ceea ce privește plagiatul unui oficial european. În trecut, mai mulți politicieni europeni s-au confruntat cu consecințe pentru plagiatul muncii universitare, cum ar fi fostul ministru al apărării al Germaniei, Karl-Theodor zu Guttenberg, care a demisionat în 2011.

Karl-Theodor Zu Guttenberg a renunțat la funcția sa în martie după ce a recunoscut „greșeli grave” în disertația juridică din 2006, dar a refuzat înșelăciunea. O investigație de către Universitatea Bayreuth a constatat că acesta a încălcat practicile standard de cercetare și a înșelat în mod deliberat „. Guttenberg a fost unul dintre cei mai populari miniștri din Cabinetul cancelarului Angela Merkel și a fost susținut de unii lideri germani.

Dar el a fost pus sub presiune după ce un profesor de drept al Universității Bremen a început să revizuiască teza sa cu ajutorul internetului. Afirmațiile au arătat că a copiat un pasaj de la un articol de ziar cuvânt cuvânt-cuvânt și a inclus un paragraf de la site-ul web al Ambasadei SUA fără atribuire în lucrarea sa. După o examinare ulterioară, a fost revendicată mai mult de jumătate din teza de 475 de pagini care au prezentat secțiuni mari împrumutate din munca altora, nota BBC la acea vreme.

Annette Schavan a demisionat din același motiv

În 2013, Annette Schavan, ministrul educației german, a trebuit să îți dea demisia din funcția sa după ce Universitatea din Düsseldorf a renunțat la doctoratul ei, în timp ce ministrul precedent al apărării, Guttenberg, a demisionat din același motiv. Schavan a insistat la acea vreme că va lupta împotriva hotărârârii universității.

Aceasta a adăugat că prioritatea principală a fost de a-și proteja departamentul și guvernul. Universitatea din Dusseldorf a decis să privească teza de doctorat din 1980, după ce un blogger anonim a ridicat întrebări despre asta. Comitetul Facultății a constatat că a „copiat” sistematic și intenționat „părți ale tezei”. Bruno Bleckmann, șeful facultății, a declarat doctoratul invalid, obținând prin vot secret 12 pro și o abținere.

Analiștii au susținut în acea perioadă că demisia a fost una extrem de jenantă pentru Cabinetul lui Merkel, însă Schavan a acceptat demisia cu o inimă grea. Cred că astăzi este ziua potrivită pentru a-mi lăsa postul ministerial și pentru a vă concentra asupra îndatoririlor mele ca membru al Parlamentului”, a fost cuvintele ministrului.

Cele mai citite
00:03:13

António Guterres, Secretar General, Organizația Națiunilor Unite: „Poporul Africii nu poate fi acuzat pentru nivelul imoral de scăzut al vaccinărilor pe care le au...

Vorbind alături de președintele Comisiei Uniunii Africane (AUC), Moussa Faki Mahamat, secretarul general a spus: „Poporul Africii nu poate fi acuzat pentru nivelul imoral...

Investitori în SIF-uri acuză un fost ministru de manevre pe banii lor

Bogdan Drăgoi, fost ministru al Finanțelor, directorul general și președintele Consiliului de Administrație (CA) al SIF Banat - Crișana (SIF1) este acuzat de mai...

Balonul de AUR, un Eurovision fotbalistic cu final banal

Balonul de AUR, cel mai prestigios premiu fotbalistic individual, decernat în fiecare an, a generat un scandal mediatic de amploare după ce a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă