23 C
București
joi, 18 august 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalPreședintele Franței vizitează în aceeași zi România și Republica Moldova

Președintele Franței vizitează în aceeași zi România și Republica Moldova

Președintele Franței, Emmanuel Macron, va vizita în aceeași zi România și Republica Moldova.

Vizita în România era deja anunțată iar vizita în Republica Moldova a fost confirmată ulterior de presa franceză.

În România, șeful statului francez va sosi marți, 14 iunie 2022. Emmanuel Macron va pleca din România miercuri, 15 iunie, direct în Republica Moldova. În România, președintele Macron se va întâlni cu militari francezi din Grupul de Luptă al NATO. Președintele Macron va dormi, în România, la o bază militară.

Vizita lui Macron în Republica Moldova, planificată la data de 15 iunie, este certă. Președinția franceză analizează și posibilitatea unei vizite a șefului statului în Ucraina, dar aceasta nu este deocamdată confirmată. Din motive de securitate, este însă posibil ca vizita președintelui Macron în Ucraina să fie anunțată exact în momentul în care ea se produce. În ziua de 9 iunie, președinții Zelenski și Macron au avut o convorbire telefonică.

Președintele Franței va dormi într-o bază militară, alături de militarii lui

Presa franceză precizează că în România se află acum 500 de militari francezi. Dintre aceștia, cei mai mulți sunt la Capu Midia (județul Constanța), susține presa franceză. Aceștia sunt, probabil, membrii unui detașament de apărare antiaeriană. Militari francezi se mai află și în poligonul de la Cincu (județul Brașov). De asemenea, un detașament de legătură se află la București. Nu s-a anunțat încă în care dintre aceste trei locații va dormi președintele Macron.

Franța deține comanda Grupului de Luptă care se află în România. Din această unitate NATO mai fac parte și militari belgieni. Datele oferite de mass-media sunt însă imprecise, în condițiile în care doar în Grupul de Luptă NATO ar trebui să fie 500 de luptători francezi. Detașamentul antiaerian de la Capu Midia nu face parte din Grupul de Luptă NATO ci este separat. Trimiterea de militari francezi din apărarea antiaeriană pe litoralul românesc a fost anunțată după ce Rusia a ocupat Insula Șerpilor.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă