-1 C
București
luni, 24 ianuarie 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalPreședintele Belarusului a recunoscut Crimeea ca teritoriu al Rusiei

Președintele Belarusului a recunoscut Crimeea ca teritoriu al Rusiei

Președintele Belarusului a recunoscut peninsula Crimeea ca fiind parte a teritoriului rusesc. Afirmația vine după o lungă perioadă de ezitare din partea lui Aleksandr Lukașenko.

Aleksandr Lukașenko a recunoscut Crimeea ca fiind rusească

Aleksandr Lukașenko a spus într-o declarație într-un interviu acordat agenţiei de stat ruse Ria Novosti că peninsula că este de facto o peninsulă rusească”. De asemenea, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a subliniat că „nu trebuie făcut nimic şi nu trebuie adoptate legi” pentru recunoaştere.

„După referendum, Crimeea a devenit şi ea rusească de drept”, a spus liderul de la Minsk, referindu-se la un referendum controversat organizat în 2014. În acel an  Rusia a anexat peninsula în pofida protestelor la nivel internaţional, notează Aljazeera.

Pe de altă parte, declarațiile președintelui din Belarus au fost comentate de ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba. Oficialul a spus că doar acțiunile președintelui contează și a atras atenția regimului de la Minsk împotriva unei recunoaşteri oficiale.

Belarus este un aliat apropiat al Rusiei. Totuși nu a recunoscut peninsula drept rusă după ce Moscova a ocupat-o. Mișcarea care a atras condamnări și sancțiuni economice din partea Occidentului. Cea mai mare parte a lumii încă recunoaște teritoriul ca fiind ucrainean, iar Kievul îl dorește înapoi.

Lukașenko a spus că așteaptă ca Moscova să-l invite în peninsulă. Astfel, orice vizită ar semnala recunoașterea de către Minsk a Crimeei ca parte a Rusiei. În ciuda relațiilor strânse ale Belarusului cu Kremlinul, fosta republică sovietică a adoptat o poziție publică neutră în 2014.

Anca Stratulat
Stratulat Anca-Elena scrie în presă din anul 2020. Este studentă la Academia de Studii Economice din București. A scris în perioada 2020-2021 pentru Intact Media Group.
Cele mai citite

Peste 850 de copii sunt ținuți prizonieri în închisori din Siria

Temerile cresc cu privire la soarta a sute de copii despre care se crede că sunt ținuți prizonieri în închisori din Siria. Aproape 850...

Unirea Principatelor Române este marcată prin numeroase ceremonii

Unirea Principatelor Române, de la care se împlinesc, astăzi, 163 de ani, este marcată de autorităţile centrale şi locale prin mai multe ceremonii militare...

O clientă McDonald’s a fost bătută cu pumnii de agentul de securitate

O femeie, clientă la McDonald's, a fost bătută de către agentul de securitate cu pumnii în față și târâtă pe podea. Momentul șocant a...
Ultima oră
Pe aceeași temă