10.1 C
București
vineri, 24 septembrie 2021

Premierul Johnson închide puburile din anumite părți ale Angliei

Boris Johnson a anunțat un nou sistem pe trei niveluri, în încercarea de a standardiza un amestec de restricții adesea complicate și confuze impuse în toată Anglia. Parlamentarii vor vota marți asupra acestei mișcări.

Restricțiile vor include închiderea pub-urilor și barurilor și interzicerea recepțiilor pentru nuntă în zonele plasate în nivelul de alertă „foarte ridicat” începând de miercuri. Celelalte niveluri de alertă din noul sistem sunt „medii” și „ridicate”.

Până în prezent, Merseyside din nord-vestul Angliei – care include orașul Liverpool – este singura zonă clasificată la nivelul „foarte înalt”. Gimnaziile, centrele de agrement, cazinourile, magazinele de pariuri și centrele de jocuri pentru adulți de acolo se vor închide, a spus Johnson.

„Trebuie să acționăm pentru a salva vieți”, a declarat Johnson parlamentului, adăugând că nu dorește un alt blocaj național și că înțelege frustrările celor care protestează împotriva „represiunilor libertății”.

„Dacă lăsăm virusul să erupă, atunci matematica sumbră dictează că vom suferi nu numai un număr intolerabil de decese din cauza COVID, dar am pune o presiune atât de mare pe NHS-ul nostru (Serviciul Național de Sănătate) cu un al doilea vârf necontrolat încât medicii noștri și asistentele pur și simplu nu ar putea să se dedice altor tratamente. ”

 

TRAUMA SOCIALĂ ȘI ECONOMICĂ

 

Oficialii din domeniul sănătății spun că cele mai noi date au arătat că infecțiile au crescut în nordul Angliei și în unele zone mai sudice,  virusul afectând trepte de vârstă între 16 și 29 de ani.

Chris Whitty, consilierul medical principal al guvernului, a declarat că restricțiile standard care se vor aplica zonelor cu risc foarte mare nu ar fi suficiente pentru a controla focarul de acolo și a îndemnat autoritățile locale să meargă mai departe.

„Baza nu va fi suficientă … dar există lucruri suplimentare care pot fi făcute în cadrul acestei îndrumări”, a spus el.

Școlile, restaurantele și majoritatea locurilor de muncă vor rămâne deschise chiar și în zonele cu risc „foarte ridicat”.

Consultantul în terapie intensivă din Manchester, Jane Eddleston, a declarat că 30% din paturile de îngrijire critică au fost luate pentru pacienții cu COVID-19 și acest lucru a început să afecteze asistența medicală pentru alții.

 

„Nu așa ne dorim să ne trăim viața, dar aceasta este calea îngustă pe care trebuie să o parcurgem între trauma socială și economică a unui blocaj complet și costul masiv uman și economic al unei epidemii necontrolate”, a spus Johnson.

 

Sistemul pe trei niveluri se aplică doar Angliei, întrucât autoritățile descentralizate din Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord au responsabilitatea propriilor aranjamente de sănătate.

 

Marele sector al ospitalității din Marea Britanie declară că este îngenunchiat de aceste restricții.

 

Karen Strickland, proprietara pub-ului The Grapes din Liverpool, a declarat pentru Reuters că veniturile lor au scăzut deja cu 70%, odată cu ora de închidere la nivel național actuală, la ora 22:00, iar ajutorul guvernului pentru schema de sprijin nu a fost suficient.

„Este absolut oribil”, a spus ea.

Conform noilor restricții, pub-urile care servesc mese vor fi lăsate să rămână deschise, deși vor putea servi alcool doar ca parte a unei astfel de mese.

 

Ultima oră
Pe aceeași temă