15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalPremierul din Sudan își dă demisia din cauza protestelor din țară

Premierul din Sudan își dă demisia din cauza protestelor din țară

Premierul din Sudan, Abdalla Hamdok a declarat duminică că își dă demisia. Oficialul a renunțat la funcția sa, după o nouă zi de proteste, soldată cu trei morți.

La doar șase săptămâni după ce s-a întors în funcție, prim-ministrul sudanez Abdalla Hamdok a anunțat că demisionează. Hamdok a fost înlăturat de la putere în octombrie, printr-o lovitură de stat militară. O lună mai târziu, acesta a fost readus în funcție, într-un acord controversat cu armata.

Premierul din Sudan își dă demisia după 6 săptămâni

De atunci, el nu a reușit să numească un guvern, deoarece protestele împotriva armatei au continuat. Într-un discurs televizat, Hamdok a spus că a încercat în zadar să creeze un consens între facțiuni.

„Pe tot ce am menționat, am decis să redau responsabilitatea și să-mi anunț demisia din funcția de prim-ministru pentru a oferi o șansă unui alt bărbat sau femeie din această țară nobilă să continue să conducă draga noastră națiune și să o ajut să treacă prin ceea ce a mai rămas din perioadă de tranziție către o țară civilă democratică.”, a declarat Hamdok.

Cu câteva ore înainte de discursul său, forțele de securitate au lansat gaze lacrimogene asupra demonstranților din Khartoum. Protestatarii se îndreptau spre palatul prezidențial. Cel puțin trei dintre protestatari au fost uciși, potrivit unui comitet de medici aliniat mișcării.

Manifestanții vor ca armata să nu joace niciun rol în guvern și cer o tranziție la alegeri libere. Demisia lui Hamdok aruncă și mai adânc în incertitudine viitorul politic al țării. El a devenit lider în urmă cu trei ani, în baza unui acord de împărțire a puterii între militari și civili.

Citiți România Liberă și pe Google News!

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă