29 C
București
sâmbătă, 28 mai 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalPremierul din Sudan a fost repus în funcție, după lovitura de stat

Premierul din Sudan a fost repus în funcție, după lovitura de stat

Prim-ministrul demis din Sudan, Abdalla Hamdok, a fost repus în funcție după lovitura de stat de luna trecută. Oficialul a fost pus în arest la domiciliu.

El a semnat un nou acord de împărțire a puterii cu liderul loviturii de stat, generalul Abdel Fattah al-Burhan. Cu toate acestea, coaliția civilă care l-a nominalizat pe Hamdok ca prim-ministru în urmă cu doi ani a refuzat să recunoască orice nou acord.

Premierul din Sudan își va relua funcția, după lovitura de stat

„Viitorul țării va fi determinat de tinerii de pe teren”, a declarat Siddiq Abu-Fawwaz, de la coaliția Forces for Freedom and Change (FFC), pentru BBC.

Pe străzile Capitalei, forțele de ordine au lansat gaze lacrimogene asupra protestatarilor care defilau spre palatul prezidențial. Oamenii cer retragerea completă a armatei din politică. Din 25 octombrie, când armata a declarat stare de urgență și a dizolvat conducerea civilă, cel puțin 40 de persoane au murit.

„Sângele sudanez este prețios, haideți să oprim vărsarea de sânge și să direcționăm energia tinerilor către construcție și dezvoltare”, a spus Hamdok.

Potrivit acordului, prim-ministrul reinstalat va conduce un cabinet de tehnocrați până la desfășurarea alegerilor. Totuși, nu este clar câtă putere va avea acesta. Hamdok a spus că acordul i-a oferit libertatea de a-și forma guvernul și de a organiza alegeri înainte de iulie 2023. De asemenea, permite eliberarea prizonierilor politici.

Armata a fost supusă unei presiuni internaționale și interne intense pentru a restabili tranziția la democrație. Banca Mondială și-a înghețat ajutorul pentru Sudan. De asemenea, Uniunea Africană (UA) a suspendat aderarea țării la bloc.

Puterile occidentale au încurajat reintegrarea lui Hamdok și au cerut eliberarea mai multor deținuți politici. Ca parte a acestui acord, generalul Burhan trebuia să demisioneze din funcția de șef al statului.

Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Rezultate Roland Garros: al treilea favorit, calificat în optimi

Alexander Zverev (3 ATP, favorit nr. 3) s-a calificat în optimile de finală ale turneului de Mare Şlem de la Roland Garros, după ce...

Rusia a trecut la jaf în stil mare. Un vapor plin a plecat din portul Mariupol

De la furturi de mărunțișuri, acum Rusia a trecut la furt cu navele din Ucraina, ceea ce cu siguranță criza alimentară și cea a...

Trump cere înarmarea populației, după masacrul din școală

Fostul preşedinte Donald Trump a cerut "înarmarea cetăţenilor" pentru a lupta împotriva "răului din societatea noastră", care, a spus el, se află în spatele...
Ultima oră
Pe aceeași temă