15 C
București
luni, 20 septembrie 2021

Premierul britanic: Alternativa la acordul cu UE este lipsa oricărui acord

Theresa May s-a mai arătat convinsă că Parlamentul britanic va vota în favoarea unui acord cu UE şi a subliniat că nu ar fi posibil să se ajungă la un acord mai bun în timpul rămas până la ieşirea Marii Britanii din UE, în martie 2019. „Când vom ajungem la asta, cred că Parlamentul va vota pentru un acord deoarece oamenii vor vedea importanţa unei înţelegeri care menţine o bună relaţie comercială cu UE (…) dar ne oferă libertatea de a profita de beneficiile şi oportunităţile aduse de Brexit”, a afirmat May pentru BBC.

Întrebată ce s-ar întâmpla dacă înţelegerea ar fi respinsă, Theresa May a replicat: „Chiar credeţi că … după ce am trecut prin aceste negocieri, ajungem la punctul în care am convenit asupra unui acord, că dacă parlamentele ar spune nu, să ne întoarcem şi să obţinem unul mai bun, chiar credeţi că Uniunea Europeană ne va oferi în acel moment o înţelegere mai bună”.

Principalul diferend în negocierile între Marea Britanie şi UE este cel privind frontiera între Irlanda şi regiunea britanică Irlanda de Nord, cele două părţi încercând să evite reinstaurarea unei frontiere strict controlate.

Publicaţia The Times a relatat că Michel Barnier, negociatorul-şef al UE, lucrează la întocmirea unui nou protocol care descrie modul prin care tehnologia ar putea fi utilizată pentru minimizarea controalelor la frontieră.

Barnier a declarat săptămâna trecută că este „posibil” ca UE şi Marea Britanie să ajungă la un acord pe tema Brexit în următoarele opt săptămâni.

Liderii Uniunii Europene urmează să se întâlnească săptămâna aceasta la un summit informal la Salzburg, Austria.

Liderii ţărilor din Uniunea Europeană ar putea anunţa în cursul întâlnirii de la Salzburg că în luna noiembrie va avea loc un summit extraordinar pe tema Brexit, data cea mai probabilă fiind 13 noiembrie, informează cotidianul The Guardian, citând diplomaţi şi oficiali UE.

 

Ultima oră
Pe aceeași temă