14.5 C
București
joi, 23 septembrie 2021

Polonia, sancționată financiar de Uniunea Europeană pe motiv de atitudini și practici homofobe

Tendința orașelor poloneze de a face declarații anti-gay a fost provocată de o decizie de anul trecut a primarul Varșoviei, Rafał Trzaskowski, aceea de a semna un angajament al municipalității care promite sprijin LGBTQ. ”Lege și Justiție” și organizațiile conservatoare au spus că astfel de inițiative le vor permite activiștilor să facă o așa zisă „contrabandă ideologia LGBT în școală”, riscând să pervertească viitoarele generații. Ca răspuns la declarația primarului liberal al Varșoviei, multe orașe poloneze mai mici – de regulă conduse de primari de dreapta – au luat poziții anti-LGBTQ. Unele au aprobat „Carta regională a drepturilor familiei”, redactată de grupul ONG de dreapta, catolic, Ordo Iuris, iar altele, precum Puławy, au dat propriile lor declarații de intenție.
„Carta regională a drepturilor familiei” nu menționează în mod explicit LGBTQ, dar solicită „protecția căsătoriei, ca fiind o uniune a unui bărbat și a unei femei”, instituția fiind deja protejată în acești termeni de constituția poloneză și spune că fondurile publice nu ar trebui cheltuite pentru „proiecte care subminează identitatea constituțională a căsătoriei”. Cât privește Declarația avizată de Puławy, aceasta afirmă în mod express că orașul va avea drept scop „oprirea ideologiei promovate de subcultura LGBT”, consiliul municipal urmând să nu permită prevederi speciale, pentru a ajuta studenții LGBTQ, și să protejeze funcționarii publici, precum profesorii, de presiunea „homopropagandei”. Conform proiectului Atlas of Hate, care colectează toate aceste declarații de intenție, orașele și regiunile care au semnat documente similare anti-LGBTQ acoperă o treime din teritoriul Poloniei.

Europa apelează la sancțiuni financiare împotriva orașelor homofobe

Manifestarea expresă a pozițiilor anti- LGBTQ creează consecințe financiare dureroase pentru municipalitățile care și-au asumat această direcție. Șase orașe poloneze – pe care Comisia Europeană nu le-a nominalizat – nu vor mai primi fonduri europene suplimentare aferente unui program UE de înfrățire a localităților din spațiul comunitar. Subvențiile variază între 5.000 și 25.000 €. Comisarul Helena Dalli a spus că regulile programului sunt „foarte clare”, și că deciziile orașelor poloneze fac ca localitățile în cauză să nu mai fie accesibile „pentru toți cetățenii europeni, fără nicio formă de discriminare pe motive de sex, origine rasială sau etnică, religie sau credință, handicap, vârstă și orientare sexuală.” „Este responsabilitatea mea să mă asigur că valorile UE sunt respectate în toate activitățile noastre și în toate programele finanțate prin fonduri UE. Este datoria noastră să protejăm cetățenii europeni de discriminare. Inacțiunea nu a fost nicicând o opțiune, iar pasivitatea ar fi consfințită cu complicitatea Comisiei Europene”, a adăugat Dalli.
Ministrul polonez al Justiției, Zbigniew Ziobro, a declarat decizia lui Dalli ca fiind „neîntemeiată și ilegală” și a spus că întrega Comisie are datoria de a respecta tradițiile și opiniile țărilor membre.

Ultima oră
Pe aceeași temă