0.1 C
București
sâmbătă, 29 ianuarie 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalPolonia începe să definească politicile guvernamentale pe piața energiei electrice

Polonia începe să definească politicile guvernamentale pe piața energiei electrice

Guvernul din Polonia a început să definească regulile și rolurile părților interesate de pe piața energiei electrice. Totul pe măsură ce UE încearcă să accelereze decarbonizarea printr-o combinație de obiective mai stricte privind emisiile, reforme ale prețului carbonului și stimulente pentru investiții.

Până la sfârșitul anului 2022, guvernul polonez intenționează să naționalizeze anumite active de energie pe cărbune și lignit, deținute de cele patru mari companii de utilități parțial de stat, inclusiv PGE Polska Grupa Energetyczna SA și Energa SA. Cele patru companii vor conduce tranziția pe piața energiei electrice în Polonia. Dacă spin-off-ul cărbunelui este implementat, profilurile lor de afaceri cu emisii scăzute de carbon vor facilita finanțarea datoriilor pentru investițiile considerabile în surse regenerabile, în special în infrastructura eoliană offshore și solară și de rețea.

Cererea de energie electrică aproape și-a revenit la niveluri prepandemice

Pe fondul creșterii economice, cererea de energie electrică în Europa aproape și-a revenit la nivelurile de dinaintea pandemiei. Cererea de energie electrică va avea o creștere anuală modestă până în 2026.

Cărbunele scade în importanță în timp ce sursele regenerabile continuă să crească

O combinație de decizii economice și politice neatractive accelerează ieșirea din Europa a generației pe cărbune. Politicile UE și naționale susțin desfășurarea surselor regenerabile.

Nevoile de investiții sunt semnificative

Pentru atingerea obiectivelor de politică, vor fi necesare investiții semnificative în generarea de energie regenerabilă și rețele noi. Capex ar putea influența mai mult valorile de credit ale utilităților.

Prețurile energiei electrice sunt la niveluri fără precedent

Prețurile la energie sunt, în general, la maxim. Curbele forward sunt în retrogradare și ne așteptăm ca prețurile energiei electrice să scadă până în 2023/2024, pe măsură ce prețurile mărfurilor se normalizează.

Riscul de intervenție politică a crescut

În urma creșterii abrupte a prețurilor la energie electrică, riscul intervenției politice a crescut pe măsură ce guvernele încearcă să protejeze consumatorul final. Au fost introduse măsuri precum recuperarea profitului și plafonarea prețurilor.

Anca Stratulat
Stratulat Anca-Elena scrie în presă din anul 2020. Este studentă la Academia de Studii Economice din București. A scris în perioada 2020-2021 pentru Intact Media Group.
Cele mai citite

Cronologia nu înseamnă progres 

Astăzi, manierele, cultura, principiile morale au ajuns să formeze o recuzită la fel de ruginită și desuetă, precum armura cavalerului tristei figuri, în ochii celor care au căzut definitiv în gaura neagră a...
Ultima oră
Pe aceeași temă