5.6 C
București
joi, 2 decembrie 2021
AcasăȘtirile zileiInternaționalPolonia, amendată cu 1 milion de euro de Curtea de Justiție UE

Polonia, amendată cu 1 milion de euro de Curtea de Justiție UE

Polonia a primit o amendă de un milion de euro din partea Curții de Justiție UE pentru că nu a respectat verdictul justiţiei comunitare privind desfiinţarea camerei disciplinare a Curţii supreme de la Varșovia.

Amendă de 1 milion de euro pentru Polonia

„În verdictul emis astăzi, vicepreşedintele tribunalului obligă Polonia să plătească o amendă de un milion de euro pe zi, din momentul în care verdictul a fost comunicat Poloniei”, se menţionează în comunicatul CJUE. 

 Piotr Muller, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Varșovia, a transmis un mesaj pe Twitter. Acesta susține că țara a fost șantajată și pedepsită, iar asta nu este „calea corectă”. De asemenea, Sebastian Kaleta,  ministrului adjunct al justiției, a comentat pe aceeași platformă de socializare. Potrivit acestuia, „CJUE ignoră complet constituția poloneză și hotărârile Tribunalului Constituțional”.

Totodată, membrii partidului Lege și Justiție (PiS) spun că executivul Uniunii Europene își depășește mandatul prin încercarea de a opri reformele judiciare din Polonia. Statul polonez a anunțat că va desființa camera disciplinară pentru reforme mai ample. Încă nu a prezentat până acum un plan detaliat.

Decizia a fost adoptată în aceeași zi în care președintele Poloniei este primit la Paris de președintele Franței pentru discuții privind „căile de ieşire din criza privind statul de drept”. Acest fapt alimentează și mai mult conflictele dintre Varșovia și Bruxelles.

 Curtea de Justiţie a UE a ordonat Poloniei în iulie să pună capăt imediat activităţilor Camerei disciplinare. Aceasta este însărcinată cu supervizarea judecătorilor şi le poate ridica imunitatea. Pe 9 septembrie, CE a cerut CJUE a cerut câte o amendă pentru Polonia în fiecare zi.

„Sistemele judiciare din întreaga UE trebuie să fie independente şi corecte”, afirma atunci preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Cele mai citite

UE deblochează 325 de milioane de euro pentru refugiaţii aflaţi în Turcia

UE a deblocat 325 de milioane de euro pentru extinderea unui program de ajutor destinat refugiaţilor în Turcia, din totalul celor 3 miliarde de...

Haine de firmă falsificate au fost găsite la vamă

Haine de firmă falsificate au fost descoperite într-o mașină care le aducea în România din Bulgaria. Un cetăţean bulgar, care conducea mașina, este cercetat...

Revolut va acorda primele credite în trimestrul întâi al anului viitor

După lansarea Revolut bank din luna martia a acestui an, compania anunță că în primul trimestru al anului viitor va acorda și primele credite....
Ultima oră
Pe aceeași temă