16.8 C
București
marți, 17 mai 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalPolonia, amendată cu 1 milion de euro de Curtea de Justiție UE

Polonia, amendată cu 1 milion de euro de Curtea de Justiție UE

Polonia a primit o amendă de un milion de euro din partea Curții de Justiție UE pentru că nu a respectat verdictul justiţiei comunitare privind desfiinţarea camerei disciplinare a Curţii supreme de la Varșovia.

Amendă de 1 milion de euro pentru Polonia

„În verdictul emis astăzi, vicepreşedintele tribunalului obligă Polonia să plătească o amendă de un milion de euro pe zi, din momentul în care verdictul a fost comunicat Poloniei”, se menţionează în comunicatul CJUE. 

 Piotr Muller, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Varșovia, a transmis un mesaj pe Twitter. Acesta susține că țara a fost șantajată și pedepsită, iar asta nu este „calea corectă”. De asemenea, Sebastian Kaleta,  ministrului adjunct al justiției, a comentat pe aceeași platformă de socializare. Potrivit acestuia, „CJUE ignoră complet constituția poloneză și hotărârile Tribunalului Constituțional”.

Totodată, membrii partidului Lege și Justiție (PiS) spun că executivul Uniunii Europene își depășește mandatul prin încercarea de a opri reformele judiciare din Polonia. Statul polonez a anunțat că va desființa camera disciplinară pentru reforme mai ample. Încă nu a prezentat până acum un plan detaliat.

Decizia a fost adoptată în aceeași zi în care președintele Poloniei este primit la Paris de președintele Franței pentru discuții privind „căile de ieşire din criza privind statul de drept”. Acest fapt alimentează și mai mult conflictele dintre Varșovia și Bruxelles.

 Curtea de Justiţie a UE a ordonat Poloniei în iulie să pună capăt imediat activităţilor Camerei disciplinare. Aceasta este însărcinată cu supervizarea judecătorilor şi le poate ridica imunitatea. Pe 9 septembrie, CE a cerut CJUE a cerut câte o amendă pentru Polonia în fiecare zi.

„Sistemele judiciare din întreaga UE trebuie să fie independente şi corecte”, afirma atunci preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Zece persoane au fost ucise în bombardamente în orașul Severodonețk din estul Ucrainei

Cel puţin zece persoane au fost ucise în bombardamente ruse asupra oraşului Severodonețk, în estul Ucrainei, aproape înconjurat de forţele Moscovei, a anunţat luni...
00:00:41

Vicepreședintele SUA Kamala Harris sosește în Emiratele Arabe Unite(EAU) unde se întâlnește cu noul lider

Vicepreședintele SUA Kamala Harris și o delegație de înalți oficiali au sosit luni la Abu Dhabi pentru a-și oferi condoleanțele după moartea conducătorului din...

Macron mută decisiv pentru alegerile parlamentare: Elisabeth Borne, noul premier al Franței

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a nominalizat-o pe Elisabeth Borne, actualul ministru al Muncii, pentru funcţia de premier, în contextul remanierii decise după scrutinul prezidenţial...
Ultima oră
Pe aceeași temă