-1.4 C
București
sâmbătă, 29 ianuarie 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalPolonia acuză Rusia că alimentează fluxul de migranți de la graniță

Polonia acuză Rusia că alimentează fluxul de migranți de la graniță

Polonia susține că Rusia este vinovată de numărul tot mai mare de imigranți de la graniță. Ba mai mult, oficialii polonezi acuză statul rus că oferă sprijin logistic Belarusului pentru „alimentarea” fluxului de migranți.

 Stanislav Zarin, purtător de cuvânt al ministrului care coordonează serviciile speciale poloneze, a declarat că Moscova este unul dintre centrele de transport aerian folosit de migranți pentru a ajunge în Polonia.

„În opinia guvernului (polonez – n. red.), criza migratorie se desfăşoară cu un mare sprijin din partea Federaţiei Ruse, deşi Moscova nu doreşte să fie văzută ca fiind asociată cu această problemă. Avem date concrete despre participarea Rusiei la ceea ce se întâmplă”, a declarat Stanislav Zarin.

Totodată, purtătorul de cuvânt polonez susține că Rusia pune la cale aceste chestiuni „grave” şi care mai cuprind „propaganda contra Poloniei şi atacurile informatice ale hackerilor”. Zarin a adăugat faptul că autoritățile rusești sunt în spatele crizei energetice din Europa și acuză de „manipularea preţului gazelor pentru a şantaja UE şi a obţine darea în folosinţă cât mai repede a gazoductului Nord Stream 2”.

Pentru a stopa valul de migranți de la granița cu Belarusul, Polonia a trimis  10.000 de membri ai forţelor de securitate, dintre care 6.000 de militari. De asemenea, țara a impus, la fel ca  Lituania și Letonia, stare de urgență la granițele lor.

Pe de altă parte, acțiunile polonezilor sunt criticate de oficialii de la Bruxelles și de către ONG-uri pentru că resping migranții și le aplică tratamente inumane. Comisia Europeană i-a convocat joi pe ambasadorii polonez, leton şi lituanian la o discuţie asupra situaţiei migranţilor blocaţi la granița cu Belarus.

Anca Stratulat
Stratulat Anca-Elena scrie în presă din anul 2020. Este studentă la Academia de Studii Economice din București. A scris în perioada 2020-2021 pentru Intact Media Group.
Cele mai citite

Cronologia nu înseamnă progres 

Astăzi, manierele, cultura, principiile morale au ajuns să formeze o recuzită la fel de ruginită și desuetă, precum armura cavalerului tristei figuri, în ochii celor care au căzut definitiv în gaura neagră a...
00:01:14

O balenă cu cioc, eșuată în apele grecești, a fost salvată în ultimul moment

Mai multe persoane au încercat, vineri, să salveze o balenă cu cioc care a apărut în apele grecești, dar a eșuat în apropierea unei...
Ultima oră
Pe aceeași temă