14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalPoliția rusă a intervenit în forță la o întrunire a opoziției

Poliția rusă a intervenit în forță la o întrunire a opoziției

Membri ai serviciilor de securitate au descins, sâmbătă, într-un hotel din Moscova unde avea loc o reuniune a grupului de opoziţie Rusia Deschisă.

Au fost reţinute peste 150 de persoane, lideri ai opoziţiei, activişti prodemocraţie şi jurnalişti. Printre persoanele reţinute se numără politicienii de opoziţie Vladimir Kara-Murza, vicepreşedintele organizaţiei civice Rusia Deschisă, Ilja Jaşin, membru al mişcării Solidaritatea (Solidarnost) şi consilier local în districtul Krasnoselski din capitala Rusiei, şi Evgheni Roizman, fost primar al oraşului Ekaterinburg. De asemenea, a fost reţinut activistul civic Andrei Pivovarov.

Reuniunea politică a fost organizată de mişcarea Rusia Deschisă, care are statut de organizaţie nonguvernamentală, pentru pregătirea campaniei electorale premergătoare scrutinului legislativ federal programat în Rusia în septembrie.

Intervenția a fost justificată prin faptul că organizația respectivă este considerată indezirabilă

Poliţia a confirmat operaţiunea, justificând intervenţia prin faptul că mişcarea Rusia Deschisă, fondată de omul de afaceri Mihail Hodorkovski, este o organizaţie “indezirabilă” în Rusia.

“Poliţia execută ordinele criminale ale unui dictator nebun”, a comentat, prin Twitter, politicianul Ghennadi Gudkov, un critic al Kremlinului.

Incidentele intervin în contextul în care în ultimele luni în Rusia s-au amplificat protestele. Disidentul Aleksei Navalnîi a fost condamnat la închisoare după revenirea din Germania, unde a fost tratat ca urmare a unui atac neurotoxic. Vineri, avocaţii lui Aleksei Navalnîi au afirmat că nu ştiu în ce penitenciar se află, iar autorităţile ruse au transmis că doar rudele apropiate ale disidentului vor fi informate în ce închisoare este. Însă, deocamdată, nici familia lui Aleksei Navalnîi nu ştie exact unde se află acesta.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă