16.3 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021

Poliția politică a Moscovei dă năvală masiv peste centrele Opoziției

Autoritățile ruse au lansat marți percheziţii în mai multe oraşe ruse asupra ONG-ului anticorupţie al opozantului numărul unu al regimului lui Putin, Aleksei Navalnîi, la o săptămână după ce Moscova a numit organizația drept ”agent străin”, a anunţat Fondului luptei împotriva corupţiei (FBK).

Percheziţiile vizează colaboratori, cât şi voluntari ai organizaţiei, din Rusia europeană şi până în Extremul Orient, inclusiv în Siberia, a dezvăluit Ivan Jdanov, directorul FBK.

 Navalnîi a informat pe Twitter că acesta este ”al treilea val” de percheziţii în doar câteva săptămâni, că a început la ora locală 6.00 şi ”vizează cel puţin 30 de adrese”. El a mai anunțat că se desfășurau deja operaţiuni în aproximativ 15 oraşe la primele ore ale dimineții. Între țintele operațiunii se află Moscova, Vladivostok, Ekaterinburg, Samara,Celiabinsk şi Iaroslavl.  Comitetul rus de Anchetă a comunicat că perchezțiile urmăresc spălarea de bani şi includ domiciliile şi birouri. De asemenea, ”conturile bancare ale FBK au fost blocate”, potrivit comitetului.

 ”Nu ne sperie”, a reacţionat Liubov Sobol, o membră a mişcării de disidență.

Mișcarea avocatului Alexei Anatolievich Navalny Navalnîi a zguduit, prin manifestațiile ei, capitala rusă în aceată vară, înaintea alegerilor, provocând scăderea semnificativă a numărului de susținători și votanți ai lui Putin. Activistul este un critic fervent al regimului președintelui rus și a corupției de care îl acuză, și a fost arestat de mai multe ori în această vară, suferind brutalități fizice din partea autorităților, pentru care a fost spitalizat în mai multe rânduri.

Ultima oră
Pe aceeași temă